Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtíškovi amputovali nožičky, teď chlapeček hluchne

Autor: Tereza Hodáliková - 
17. května 2016
19:12

Pamatujete si malého Vojtíška (1,5), jemuž lékaři amputovali nožičky pár dní po narození? Blesk i rok od charitativního výstupu pro Vojtíška na Sněžku sleduje jeho osud. Chlapeček vyrostl z protézek. A bohužel přichází o sluch.

Co vše se za ten rok pro Vojtíškovu rodinu změnilo? Stěhování do bezbariérového bytu, nové protézky... A bohužel lékaři zjistili, že chlapeček má problémy s oušky a sluchem…

„Diagnóza je devadesátiprocentní ztráta sluchu. Procházíme kolečkem pro schválení kochleárního implantátu. Vojta se učí znakovat. Strašně rychle se naučil používat pro komunikaci znaky. Jakmile našel tento způsob, úplně se rozzářil,“ říká jeho maminka Miriam Měsková a pokračuje o nových protézkách: „Už z těch původních vyrostl a v současné době čekáme, až bude zdráv, abychom si vyzvedli nové. Teď protézky neměl snad tak dva měsíce. Tím pádem nechodíme ani na rehabilitace a ten pokrok stagnuje.“

Nejvíce prý Vojtíšek bojuje s naslouchátkem. „Děláme, co se dá, abychom ta naslouchadla na něm udrželi. Neustále je sundává a rozebírá. On je vždycky chce nasadit jen proto, aby je mohl sundat a rozebrat. Dokonce se o tu zábavu vždy rozdělí se Štěpánem,“ popisuje zábavu dvojčátek Vojtíška a Štěpánka jejich maminka.

Vojtíškova maminka Miriam plánuje s rodinou vyrazit na charitativní akci, která se uskuteční už 28. 5. Letos se na Sněžku půjde pro Lilianku (16. měs.), která se narodila bez ručiček a jejíž příběh Blesk už popisoval. „Jestli kluci neonemocní, tak tam určitě pojedeme. Jen na vrchol já letos nepůjdu. Jsem čerstvě po sundání sádry z nohy,“ říká matka. Byla to přitom právě ona, kdo Kateřinu Klasnovou a Jaroslava Petrouše (zakladatele fondu) upozornil na příběh malé Lili. Vojtíšek a jeho dvojčátko Štěpánek bojovali se dvěma zákeřnými syndromy ještě v maminčině bříšku. Oběma hochům hrozila smrt, oba přežili. Za cenu, že Vojtíškovi museli amputovat nožičky.

Nadační fond KlaPeto má zřízený transparentní účet, kam lidé mohou zasílat finanční příspěvky a zároveň sledovat, kam peníze putují. Číslo účtu je: 2200692979/2010. Přispět můžete i zakoupením speciálních triček, která si můžete pořídit v den konání akce, 28. května, v Peci pod Sněžkou. K dostání jsou i na internetu www.klapeto.eu, a to za částku od 200 Kč.

joudajoudovy ( 18. května 2016 13:53 )

kdyz jde o dite, je to vzdy smutne a tragicke. jisteze bleskaci i se smuclerkou udelaji sbirku.

Zobrazit celou diskusi