Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rada lékaře: Nemůžete otěhotnět? Takhle zvýšíte svou plodnost

Počet párů, kterým se nedaří počít potomka, rok od roku stoupá.
Počet párů, kterým se nedaří počít potomka, rok od roku stoupá.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
3. srpna 2015
05:30

Snižující se počet a menší pohyblivost spermií u mužů, záněty vejcovodů, endometrióza u žen, ale také příliš mnoho nikotinu a odkládání mateřství až na pozdější věk – to všechno se podepisuje na plodnosti párů v Česku. Jaká je úspěšnost mimotělního oplodnění? 

Za poruchu plodnosti se běžně považuje situace, kdy po jednom roce nechráněného pohlavního styku nedojde k otěhotnění,“ říká Tonko Mardešić, specialista na diagnostiku a léčbu plodnosti ze sanatoria PRONATAL. „Ale v jiné situaci je dvacetiletá dívka, které se rok nedaří otěhotnět, v jiné situaci je čtyřicetiletá žena, které se nedaří otěhotnět půl roku a ještě má v anamnéze závažné břišní operace,“ dodává Mardešić.

Kolem neplodnosti koluje řada mýtů. Pokud se muži bojí zapnout vyhřívané sedačky v autě, jsou ohroženi méně než ženy, které si myslí, že pravidelný menstruační cyklus se rovná, že jsou schopné otěhotnět.

Je tento mýtus pravdivý a jak probíhá mimotělní oplodnění? Za jakých podmínek vám mimotělní oplodnění uhradí pojišťovna? Dozvíte se v rozhovoru ve studiu Blesk.cz:

Video Počet neplodných párů v ČR stoupá. Jakou úspěšnost má mimotělní oplodnění? - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi