Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sousedská válka? Zkuste raději dohodu, než soud, radí odborník

Sousedská válka? Raději ji vyřeště po dobrém, soudy nepomůžou (ilustrační foto)
Sousedská válka? Raději ji vyřeště po dobrém, soudy nepomůžou (ilustrační foto)  (Autor: Blesk)
Autor: Andrea Ulagová - 
29. července 2015
18:47

Vadí vám, že soused seká zahradu v 7 ráno, že jeho pes nepřetržitě štěká, nebo větve jeho stromů zasahují na váš pozemek? Zákon vám moc nepomůže, pokud nedokážete, že chování souseda přerostlo únosnou mez, nebo vás cíleně šikanuje.

Na chatu Blesk.cz se věnoval dotazům o sousedských sporech právník Roman Moussawi.

Nejčastějším předmětem sporu bývají podle právníka ukřičené děti nebo neustále štěkající pes.

"Bohužel zákon neumožňuje zakázat štěkání psovi, vy se nemůžete bránit, " řekl Blesku Moussawi. "Bránit byste se mohli ve chvíli, kdyby např. někdo choval v malém panelákovém bytě šest psů."

Pokud totiž dokážete, že obtěžování přerostlo únosnou, či běžnou mez, či vás soused cíleně obtěžuje, máte šanci u soudu uspět. "Pokud dokážete, že vás soused šikanuje tím, že seká příliš často trávu a schválně, tak se můžete samozřejmě bránit," uvedl Moussawi. "Jen se vám budou obtížně shánět důkazy," dodal.

Odborník apeluje na zvážení, zda skutečně hluk ze sousedovy zahrady přesáhl únosnou mez. Pokud si na sousedově zahradě hrají děti v bazénu a dělají hluk, nezmůžete nic, pouze pokud by si váš soused pořídil koupaliště a za peníze by tam nechal koupat rodiny. Takový případ se již stal a majitelka bazénu byla soudem donucena k ohleduplnosti.

Mezi další spory patří stromy, které nějak zasahují na náš pozemek. Co spadne na vaši zahradu, je samozřejmě vaše. Týká se to ovšem jak plodin, tak i větví a listí. Pokud vám vadí větve stromu, co roste na sousedově zahradě a už jste si pohrávali s myšlenkou, že je sami uřežete, tak na to zapomeňte.

"Sami je nesmíte odstranit," varuje právník. "Obrátit na soud se můžete pouze v případě, že můžete dokázat, že je možnost, že díky větvím utrpíte např. újmu na zdraví," doplnil Moussawi.

Ještě než se rozhodneme podat na souseda žalobu:

  • Zkuste si sednout a dohodnout se, případně najít řešení
  • Nenašli jste shodu? Zkuste písemnou výzvu
  • Ani to nezabralo? Vyšlete na vyjednávání svého advokáta
  • Některé spory zkuste řešit na místě. Je během grilovačky u souseda někdo agresivní, hází sklenice? Zavolejte policii, ta vyřeší problém na místě a při troše soudnosti se to již nebude opakovat
  • Pokud už nic nepomůže, obraťte se na soud. Pokud ten shledá, že vás soused skutečně svým chováním obtěžuje, spor vyhrajete.