Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Maminku upálili za živa, tatínka zastřelili: Antonie Kechrtová přežila největší masakr Čechů za 2. světové války

Antonie Kechrtová se štěstím přežila nejhorší masakr Čechů za 2. světové války.
Antonie Kechrtová se štěstím přežila nejhorší masakr Čechů za 2. světové války.  (Autor: Paměti národa, Archiv Blesk.cz)
13. července 2015
19:28

Přesně před 72 roky obklíčilo 1500 německých vojáků Český Malín v ukrajinské Volyni. Obec vypálili, obyvatele brutálně povraždili. Zemřelo 400 Čechů. Nacisté neušetřili ani ženy, děti nebo starce. Uniknout smrti se podařilo jen hrstce šťastlivců. Byla mezi nimi i  Antonie Kechrtová, která své vzpomínky na nejčernější den svého života vyprávěla Pamětem národa.

Tragédie se odehrála 13. července 1943. Nacističtí vojáci vtrhli do vesnice brzy ráno. Už v 7 hodin vyhnali obyvatele Českého Malína z domů. Pod záminkou kontroly dokumentů oddělili muže a mladíky od zbytku. Tehdy dvaadvacetiletá Antonie Kechrtová odjela den před masakrem na nákup do města Lucka. Jako jedna z mála tak řádění Němců přežila. Při návratu jí už bylo jasné, že se děje něco zlého. Z její rodné vesnice stoupal dým, byla slyšet střelba. Do vesnice se šli podívat až další den ráno.

Paní Antonie přišla o celou svou rodinu. Rodiče našli svou smrt až v sousední vesnici, kam Němci část obyvatel Českého Malína zahnali. „Moje maminka byla upálená až v Ukrajinském Malíně s tetou. Tam je zahnali do stodoly a tam jsme je našli. Maminka měla zlatý zuby, tak jsem ji poznala,“ popsala. Maminku paní Kechrtová vlastnoručně pohřbila do hromadného hrobu.

Muže donutili nacisté vejít do školy a posadit se do lavic. „Tatínka a chlapy zahnali v Ukrajinském Malíně do školy. To byla velká třída, všichni mužský si posedali do lavic. Najednou se otevřely dveře a začali pod ně házet granáty. Když lidi viděli, co se děje, tak skákali do oken," vyprávěla paní Kechrtová. Tam už na ně ale čekali vojáci a všechny zastřelili.

Když bylo po všem, přeživší zůstali v chalupě strýce Viktora, která zůstala nepoškozená, až do konce války. „Měli jsme nachystané tašky, kousek chleba a pořád jsme čekali, že Němci přijedou.“ Němci už se ale nevrátili.

Po konci války se Antonie Kechrtová v rámci repatriace vrátila do Československa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

obluda.pb ( 13. července 2015 20:26 )

A ty jsi asociální výsledek toho, co tvé mámě nateklo mezi půlky, když jí tvůj fotr nadělil...

oliiiii3 ( 13. července 2015 20:01 )

Zato ty jses ubohej blbec. Zrejme jsi chodil do zvlastni skoly,jinak by jsi tak nepsal.

Zobrazit celou diskusi