Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jar mi zničil ruce! Žena nemá otisky prstů

Autor: Jiří Krušina - 
10. května 2012
05:00

Pořádný šok zažila Jarmila Nováková (68) z Ostravy. Když vyřizovala cestovní pas, úřednice jí řekla: Vždyť vy nemáte otisky prstů! Myslí si, že jí je poničil mycí prostředek Jar. Prý má používat rukavice, to ale v reklamě ani na obalu není!

Úřednice ostravského magistrátu i policista nad dlaněmi Jarmily Novákové kroutili hlavou. „Policejní komisař řekl, že něco takového nikdy neviděl. Otisky mi vzít nemohl, aby prokázal, že mám pravdu, jelikož bych musela spáchat trestný čin,“ posteskla si Nováková.

Ta používala jar na sedmileté brigádě při odmašťování a mytí opravených praček. Změny na rukou by si sama nikdy nevšimla. „Skutečně mám hebké ruce, jak se říkalo v reklamě, na hřbetě dlaní, ale otisky prstů jsou pryč. Kdybych nechtěla jet k moři a nekončila mi platnost starého pasu, tak bych na to nikdy nepřišla,“ konstatovala žena.

Seniorka oslovila výrobce jaru, společnost Procter & Gamble. „V jedné z odpovědí mi manažer napsal, že mám při mytí praček jarem používat rukavice. Ale ani na etiketě, ani v televizní reklamě podobné upozornění není,“ dodala žena.

Společnost potvrdila, že se seniorkou komunikovala. „V dopise, který nám poslala společně s lékařskou zprávou, nebyla zmínka o chybějících otiscích prstů. Doporučili jsme jí, aby používala při mytí k ochraně rukou rukavice. Případ považujeme za uzavřený,“ sdělil mluvčí společnosti Juraj Kralik.

Kožní lékařka Jarmily Novákové Ivana Klapcová míní, že pacientka o otisky úplně nepřišla. „Jen jsou méně zřetelné a úřednice je pravděpodobně neuměla sejmout. O otisky lze přijít jen tak, že by vám někdo odstranil bříška všech prstů,“ sdělila Klapcová.

„Možná jde o dočasnou ztrátu otisků či zjemnění kůže. Rozhodně by se ale při delší práci s čisticím prostředkem měly používat rukavice,“ podotkla kožní lékařka Kateřina Bendíková z Opavy.

Ve státech by vysoudila miliony

● Američanka, která uškvařila svou kočku v mikrovlnce, vyhrála milionové odškodnění od výrobce trouby. Ten totiž neuváděl v návodu k použití, že v mikrovlnce se kočka sušit nesmí.

● V USA také vyhrál soudní proces muž, který při jízdě karavanem v rychlosti 100 km/h odešel do zadní části vozu. Vůz logicky havaroval. Vysoudil tučné odškodnění, protože tempomat se v návodu na obsluhu jmenoval autopilot.

● Zákazníky fastfoodového řetězce v USA upozorňuje nápis na kelímku, že právě uvařená káva může být horká. Varování doplnili poté, co jedna žena firmu zažalovala, když si opařila jazyk.

zirafa87 ( 16. května 2012 13:58 )

tomu neverim ze by jar znicil ruce ptze ja je pouzivam cca 5 let a otisk dodnes mam.p.s.jar a pur jsou nejlepsi ktere pouzivam!!a jine prostredky pouzivam rukavice.tej jezibabe neverim to si musela vymyslet sama jedine by musela pouzit kyselinu ktere se musi pouzit rukavici.

opruz ( 12. května 2012 18:07 )

To pracovala kde? U nejakeho vesnickeho OSVC dovozce starejch kramu z Rakouska, ktere opravuje a prodava "polevnu"? Jestli drhne stare pracky, ma to delat bud tlakovou vodou anebo si alespon poridit rukavice, jak ji radil vyrobce, to prece neni myti nadobi. Senzace se nekona. Zase clanek o nicem.

aronak ( 11. května 2012 08:14 )

Nejenom, že na firmě nic nevysoudí (jar - a nejen ten - používá kdekdo), ale měla by být ráda, že ji nezažalují, protože je obvinila a oni přišli třeba o zisk.

mjenkee ( 10. května 2012 20:18 )

...my co mame mycku a jsme ochotni ji zapnout i kvuli jedne lzicce tento problem neresime...

zelena.karkulka ( 10. května 2012 20:17 )

a co tam nakupuješ,větve?větnam je podle vzoru větev,co?

Zobrazit celou diskusi