Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Toto jsou první české akty! Portrét autora neexistuje

Autor: Jindřich Bíč, evakk - 
5. února 2012
19:20

Alois Zych si zálibně prohlíží svou choť Hedviku a říká: „Chci tě vyfotit nahou.“ Žena je zaskočena, ale svolí. Výsledek uvidí svět v pražské Galerii Rudolfinum roku 1911. Tak začínal průkopník českého aktu. Jeho snímky udivují dodnes, jeho portrét neexistuje.

Dneska by byl za takové snímky hnán před soud. Sestře jeho ženy nebylo při prvním focení ani patnáct let, a tak by mu dnes hrozilo trestní stíhání kvůli pedofi lii. „Zych ovšem podává krásu lidského těla decentně,“ chválila dílo amatérského fotografa tehdejší kritika. A Zycha čekala závratná kariéra. Překvapivě ne fotografická, ale úřednická. Po vzniku Československa v roce 1918 se stal vrchním technickým radou na ministerstvu veřejných prací.

Ale kupodivu nezahálí ani jako fotograf. V té době vznikají jeho nejslavnější fotky, na které fotí své nejbližší v sošných pózách. „Zych překvapuje převážně tím, že vystavoval tehdejší společnosti intimitu vlastního soukromí,“ říká Jan Mlčoch, kurátor výstavy Aloise Zycha, která právě probíhá v pražské Galerii Josefa Sudka. Přesto, že se Zych ke konci života částečně stáhl do ústraní, zásluhy průkopníka českého fotografického aktu mu už nikdo neodepře.

Nahota byla za příplatek

Proč vlastně Zychovy fotografie nepobouřily tehdejší českou puritánskou veřejnost? Důvodů je více. Tím prvním je skutečnost, že se Zych inspiroval světovými malíři a snažil se ženské tělo zachytit jako umělec, a ne jako sexuchtivý čumil. A navíc fotografické akty už u nás nebyly tak neznámé. První výstava fotografického aktu proběhla dokonce už v roce 1856 v Praze. Uspořádal ji František Fridrich a vystavoval snímky dovezené z pařížské výstavy. A mezi nimi bylo i několik aktů. Ty ovšem byly za zástěnou, a kdo se chtěl na ně podívat, musel si připlatit. Za vystavování několika oplzlých fotek byl Fridrich nakonec odsouzen.

Skvělý byznys

Počátkem 20. století už byla veřejnost k fotografickým aktům tolerantnější. Prodávaly se jako pohlednice, a vznikaly dokonce knihy. A byl to právě akt, kdo vydobyl české fotografii celosvětový věhlas. Fotograf František Drtikol se proslavil svým aktem v pohybu a o pár desítek let později oslnil celý svět svými snímky Josef Sudek.

Zychův předchůdce skončil v base

Jedním z průkopníků aktu, jehož fotky jsou známy dodnes, byl například francouzský fotograf Felix-Jacques Moulin (1802-1875). Ten si v roce 1849 otevřel vlastní obchod v Paříži a začal v něm pořizovat daguerrotypie (první prakticky užívaný komplexní fotografi cký proces). Jeho objektem byly mladé dívky ve věku 14 až 16 let, což se mu vymstilo. V roce 1851 byly Moulinovy práce zabaveny a on byl odsouzen na jeden měsíc vězení za obscénní charakter svých snímků.

Fotit akty nebyla žádná legrace

Bylo povinností uvádět stáří modelů a modelek, které se pohybovalo mezi 20 a 24 lety. V roce 1908 byly všechny obrázky v časopisech upravovány. Modelkám byly přidávány kalhotky nebo se retušovalo pubické ochlupení. Podle zákona z roku 1908 musely být erotické časopisy prodávány v zapečetěných obálkách, které putovaly do vlastních rukou zájemců.

mandat ( 6. února 2012 04:07 )

Jste na omylu,nahe zeny fotil i Alfons Mucha.

kokrouc_1 ( 5. února 2012 22:21 )

Taky si říkám - dneska která je takhle macatá, je pro okolí hned "tlustá manda". Tak je jasný, jak by ty ženský vypadaly kdyby furt nebyly v posilovně a nejedly samý saláty....

Digitt ( 5. února 2012 21:53 )

Krásná doba.Ženský se nestyděly vypadat jako ženský.Teď je to samá reklama na anorexii a poloteplometi a skrytý homosexuálové, je v tom podporujou.

Zobrazit celou diskusi