Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Za 7 let v kómatu dostal 4 miliony

Antonín Trbola (58) takto nehybně leží už skoro sedm let
Antonín Trbola (58) takto nehybně leží už skoro sedm let  (Autor: Blesk - Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
31. března 2010
06:54

Už sedm let je svářeč Antonín Trbola (58) z Moravského Písku na Hodonínsku v kómatu. Odkázaný na péči manželky Hany (55). V srpnu 2003 ho při výkopových pracích zavalila zemina. V příkopu hlubokém dva metry byl půlhodinu v klinické smrti. Včera mu soud přiřkl čtyři miliony korun odškodnění.

Rodina požadovala odškodné přes osm milionů korun od firmy Slokov, pro niž Trbola pracoval jednatřicet let. Okresní soud v Hodoníně mu nakonec včera přiznal necelé čtyři miliony. „Chci za ty peníze pořídit manželovi křeslo, abych s ním mohla jezdit ven. Už se nebudu nikam odvolávat. Jsem z toho vyřízená a vyčerpaná,“ řekla po rozsudku Hana Trbolová.

Péče o otce tří dětí a dědečka čtyř vnoučat jeho ženu Hanu tak vyčerpává, že prodělala srdeční infarkt. „Spím v noci maximálně tři hodiny. Když začne kašlat, musím mu odsát hleny, aby se neudusil. Pomáhá mi dcera, která je vystudovaná záchranářka. Vždycky mi pomůže manžela otáčet a koupat. Už nevím, jak dál. Nemám na to sílu,“ slzí paní Hana.

Ta kvůli péči o manžela odešla z práce. Když si svářečova žena potřebuje odskočit k lékaři, musí k bezvládně ležícímu muži zavolat dceru nebo placenou ošetřovatelku. „Býval to aktivní člověk. A teď není schopný se pohnout nebo promluvit,“ zoufá si bývalá servírka.

Antonín Trbola byl před úrazem plný síly Antonín Trbola byl před úrazem plný síly | Blesk - Ondřej Požár

Antonín Trbola přitom utrpěl osudný úraz, po němž u něj nastalo nevratné poškození mozku, na černé stavbě – nepovolené opravě kanalizační přípojky v Moravském Písku. „Bylo tehdy porušeno 34 norem. Nezajistili stavební povolení. A za těžké ublížení na zdraví později jeden z vedoucích pracovníků Slokovu dostal podmínku. Úraz pana Trbolu zcela vyřadil ze života,“ zdůraznil právník Trbolových Marek Steiner.

Podle právníka Slokovu Jiřího Šmrhy byla částka osm milionů korun nepřiměřená. „Stalo se mu to v 53 letech, kdy už byl v podstatě za zenitem,“ uvedl advokát. Majitel firmy neví, zda se proti rozsudku odvolají, ale peníze prý Trbolovi přeje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobrotka ( 30. července 2010 14:10 )

Tohle je neodpustitelne vyjadreni!!!! Uz je za zenitem, tak co! Jak si tohle vubec nekdo muze dovolit vypustit z huby?

alenotak ( 3. dubna 2010 16:38 )

Chtěla jsem napsat "kdyby přizabili starého člověka" ....vypadlo to....

alenotak ( 3. dubna 2010 16:37 )

....kdyby přizabilia, tak je to zdarma?! To se mi snad zdá....zpachantělá morálka! (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N)

alenotak ( 3. dubna 2010 16:35 )

Tohle bych tak netvrdila. Lidé, kteří se z kómatu po delší době dostyali popisovali tu dobu jako vězení ve vlastním neovladatelném těle, přičemž slyšeli vše....

kocka22 ( 3. dubna 2010 07:59 )

spíš chudák manželka a rodina, chlap o ničem neví.

Zobrazit celou diskusi