Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prarodiče vybojovali vnoučka, teď jsou na mizině!

Jiří Fábík (47) s vnukem Tomáškem (2), synem Vojtou (6) a manželkou Ilonou (43).
Jiří Fábík (47) s vnukem Tomáškem (2), synem Vojtou (6) a manželkou Ilonou (43).  (Autor: Helena Lacinová a archiv rodiny)
Autor: Helena Lacinová - 
11. února 2010
05:00

Sotvaže si dědeček s babičkou vybojovali z kojeneckého ústavu vnoučka (2), o něhož se rodiče nepostarali, hrozí, že o něj zase přijdou!

Čtyřčlennou rodinu z Krušných hor semlela byrokracie spojená se svěřením vnuka do péče a také to, že oba prarodiče přišli o práci. Hrozí jim vystěhování z bytu, kde od října bydlí načerno!

Jakmile se Jiří (47) a Ilona (43) Fábikovi z Hory sv. Kateřiny v Krušných horách dozvěděli, že vnuk Tomášek (2) je v kojeneckém ústavu, rozhodli se, že ho tam nenechají.

Tomášek se krátce po narození dostal do kojeneckého ústavu. Vybojovali si ho prarodiče, i když byrokracie a souhra špatných okolností rodinu během dvou let skoro udolala. Tomášek se krátce po narození dostal do kojeneckého ústavu. Vybojovali si ho prarodiče, i když byrokracie a souhra špatných okolností rodinu během dvou let skoro udolala. | Helena Lacinová a archiv rodiny

Tomáška zplodil syn (22) Ilony Fábikové z předchozího vztahu, který se stal černou ovcí rodiny a skončil ve vězení. Matkou je prostitutka, jež pobývala v psychiatrické léčebně kvůli schizofrenii. Proto rodičům syna krátce po narození odebrali.

Dostat vnuka do péče ale nebylo pro prarodiče jednoduché. Vyřízení trvalo déle než rok. Příspěvek na něj ale dostali, teprve když soudní rozhodnutí nabylo právní moci, přestože vnuka už měli doma.

Celou dobu všechno hradili sami včetně soudních výloh. Fábik přitom přišel o práci šoféra kamionu a po něm i jeho manželka, která měla zaměstnání v obci. Oba mají v péči ještě syna Vojtu (6). „Za tu dobu jsme se dostali do dluhů a nikdo nevidí, že ani ne vlastní vinou,“ postěžoval si Fábik.

Rodina dluží plynárnám 11 tisíc a radnici 4 tisíce korun. Radnice Fábikovým kvůli tomu neprodloužila nájemní smlouvu. Ti proto nemají nárok na sociální dávky! Čtyřčlenná rodina tak musí od října vystačit z rodičovského příspěvku s přídavky na děti 4960 korun.

„Obec by nám měla spíše pomoci, než aby nám házela klacky pod nohy,“ zoufal si Fábik. „Není to poprvé, co dluží. Zaplatit musí, jinak jim novou smlouvu nedáme. Když nebudou mít smlouvu, nedostanou dávky.

Povinnosti plnit prostě musí všichni,“ namítla nekompromisně starostka Eva Horáková. A pokud z dluhů nevybřednou, hrozí, že jim sociálka vnuka zase vezme!

„Pokud si najdou náhradní ubytování, mohou využít i azylový dům, o dítě nepřijdou,“ řekla Petra Lasková ze sociálního odboru litvínovské radnice.

Rodina se dostala do kolotoče dluhů

Příjmy: 4960 Kč, rodičovský příspěvek na vnuka a přídavky na syna a vnuka

Výdaje: 2170 Kč nájem, 2070 korun elektřina, 2000 Kč plyn, který neplatí, a mají u plynáren dluh už 11 tisíc

terbra ( 23. února 2010 19:23 )

proč se do nich pořád serete tak je nechte být je to jejich věc když vystoupíte z anonimity tak by se to dalo vyřešit nebo se bojíte že byste měli ostudu asi jo jsem napište své jméno jestli se nebojíte

anasyi ( 23. února 2010 00:59 )

otecjiri,ano,jedina spravna cesta je,prestavat se obavat dopadu a verejne zacit ukazovat na bordel a neporadky.Preji Vam hodne sil

anasyi ( 23. února 2010 00:48 )

otecjiri,prala jsem Vam,aby jste tento diskuzni ring zvladnul.Podarilo se.Preji Vasi rodine hodne stesti.

anasyi ( 23. února 2010 00:42 )

no,mas ring volny,zase mlceni,jako vzdy?Uz ti dosli argumenty?Je velice zajimave,ze na kazde diskuzi,pokud ztratis argumenty,prestanes komunikovat a odplujes na dalsi diskuzi.pochlub se nam,kolik ze to nosis nickovych kabatu?

otecjiri ( 22. února 2010 22:19 )

o rodině upozornuje již dva roky.Politici však při své dřině nemají čas na takovéto prkotiny .Vždyť jde jen o malé děti a ty se neozývají a rodiče ať mlčí.Kdyby toto peklo pomohlo jen jedinému člověku stálo to za to.Byl jsem jedno volební období místostarostou a dnes se stydím že jsem bojoval za tuto demokracii a přemýšlým zda by nestálo zato vyvolat občanskou neposlušnost.Bojím se však že by to ničemu nepomohlo jediná cesta asi bude přestat se obávat dopadů a veřejně začít ukazovat na bordel a nepořádky Vždy jsem byl rebel a budu. Snad se dočkám toho že se lidé probudí a něco tu po mně mým dětem zůstane Ještě jednou děkuji za pozornost Budu se snažit aby se veřejnost dozvěděla jak jsems nabídnutou šancí naložil Děkuji.Již mne dnes kontaktovala žena s žádostí s pomocí má podobný problém protože nejproblematičtější je pěstounská péče o příbuzné dítě Děkuji

Zobrazit celou diskusi