Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chovanec: Kvůli šoku se výpovědi svědků z Brodu liší! Policie nechybovala

Autor: ČTK, simao - 
1. března 2015
13:10

Vyšetřování tragédie v Uherském Brodě probíhá, policie však čelí kritice, že nezasáhla tak, jak měla. Ministr vnitra Milan Chovanec se však dnes snažil krotit vášně. A nabádal k opatrnosti při dělání závěrů. Upozornil, že výpovědi svědků úterní střelby se liší. A při té příležitosti se přímo v televizi střetl i s panem Gabrielem, který masakr přežil zavřený na WC restaurace Družba.

Chovanec na to upozorňoval v dnešním pořadu Partie na televizi Prima a zopakoval, že podle jeho dosavadních poznatků policie při zákroku nepochybila. Policie podle něj v prvních okamžicích neměla informace o tom, co se uvnitř restaurace děje, ani od svědků, kteří z ní vybíhali.

"Lidé byli pod obrovským tlakem, dnes se jim některé věci zpětně vracejí. Musejí podat výpovědi u policie, pod dozorem státního zástupce," uvedl Chovanec. Výpovědi podané na policii mohou podle něj změnit minutovník událostí, s nímž vyšetřovatelé pracují. "Pokud bude změněn, předstoupíme před veřejnost a řekneme: ano, policie mohla pochybit v tomto časovém sledu. Ale nechme, aby se to vyšetřilo," řekl ministr.

Ministr se střetl se svědkem z WC

V pořadu se však Chovanec dostal do rozporu se svědkem Petrem Gabrielem, manželem asistentky starosty Uherského Brodu, který masakr přežil zamčený na WC. "Je tady ticho. Zasáhněte, upozorňoval jsem policii. Několikrát," připomněl Gabriel, který si ze záchodu telefonoval s manželkou. "Manželka měla všechny informace, policii vyzývala, ať zasáhnou, že jsem živý," upozornil. "Policie pro mě vůbec nic neudělala," dodal.

Petr Gabriel si postěžoval na pomalost policie. Petr Gabriel si postěžoval na pomalost policie. | Blesk - Martin Sekanina

Ministr vnitra Chovanec však postup policie hájil. "On byl oddělen, na uzavřeném WC, bál se o život, já to chápu," odvětil Gabrielovi, který však podle něj nemohl vědět, kolik je v restauraci živých lidí. "My jsme v té době opravdu nevěděli, že tam nejsou přeživší," reagoval Chovanec. "Od pana Gabriela věděla policie jen to, že je tam klid," uvedl ministr a Gabrielovi oponoval: "Tam nešlo dojít pro něho bez toho, aby to ten střelec viděl... Policie si do poslední chvíle myslela, že tam jsou živí lidé a že vyjednávají s pachatelem, který bude chtít výkupné nebo bude chtít nějak komunikovat a bude tendence a snaha, aby se lidé dostali zdraví ven," zopakoval ministr.

Hlavní motiv policie podle něj byl zachránit lidi. Postup policie prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle Chovance ale nechybovala. "Pokud se ukáže fatální pochybení policie, tak musí dotyčný nést následky," nechtěl však Chovanec předbíhat závěry vyšetřování.

Postup policie přitom kritizovala i kuchařka, která byla v době útoku také v restauraci, byť pro změnu v kuchyni. "Policie měla zasáhnout dřív a ti lidé mohli žít," nechala se slyšet v Krimi zprávách FTV Prima. "Je tam vchod zezadu, mohli ho obklíčit. Byla to chyba," dodala. Na zadní vchod upozornil v debatě s Chovancem i zástupce opozice Petra Gazdík (TOP 09 a STAN). Policie však kritiku odmítá a označuje ji za lživé spekulace. K případu vydala v sobotu i obsáhlé vyjádření, kde se snažila odpovědět na některé palčivé otázky.

Video Zprávy: Příběhy lidí, kterým krutý střelec z Brodu popravil příbuzné a kamarády! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maryfox ( 2. března 2015 17:45 )

Zrádce zrádců, funkce jako koryto za odměnu.Bravo Sobotka!

maryfox ( 2. března 2015 17:43 )

Ale očití svědkové jsou pro tu bandu ignorantů nedůvěryhodní a zmatení. Chovanec to nemá v hlavě v pořádku.

maryfox ( 2. března 2015 17:42 )

Policajti jsou zbabělí srabi a Chovanec z nich největší.

zauber ( 2. března 2015 10:24 )

To je pravda, tam dokonce musí být i stateční a nesmí ustupovat.

sandokan500 ( 2. března 2015 09:46 )

Policie umi akorat zasahnout kdyz Cesi protestuji proti zkurvenejm cigosum a to jeste proti Cechum.A razantne.(Litvinov,Budejice atd.)

Zobrazit celou diskusi