Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie pod palbou otázek: Proč nezasáhla v Brodě hlídka, která přišla první do restaurace?

Autor: simao - 
28. února 2015
18:05

Kolem policejního zásahu v restauraci, kam se vydal vraždit Zdeněk K., se vyrojila řada otázek. Kuchařka, která zachránila 6 hostů, dokonce tvrdí, že někteří lidé mohli přežít. Policie proto nyní vydala obsáhlé vyjádření, ve kterém na některé často kladené dotazy odpovídá. Spory se však táhnou dále. Mezi policií a lékařem, který rozhodl o zbrojním průkazu, či mezi ministrem vnitra a starostou Uherského Brodu...

Zasáhli včas, nebo zasáhli pozdě? V případě masakru v Uherském Brodě se i nadále spekuluje o správnosti policejního postupu. "Jsem přesvědčená, že někteří lidé mohli žít," řekla Krimi zprávám FTV Prima kuchařka, která zachránila 6 lidí tím, že otevřela dveře do kuchyně a hosté mohli proběhnout směrem k zadnímu vchodu v době, kdy Zdeněk K. spustil na place v restauraci Družba své běsnění... "Vzhledem k těm dvěma vchodům mohla policie muže obklíčit, odlákat jeho pozornost a střelit ho," dodala v emocionální výpovědi kuchařka.

Podobné spekulace však policisty rozhodně nijak netěší. Jejich postup je rozebírán odbornou i laickou veřejností a jejich velení čelí řadě palčivých dotazů. Na svém webu se proto Policie ČR rozhodla na několik otázek přímo odpovědět. A navrch uvedla časovou osu celého zásahu. Zde jsou jeho zásadní body (zdroj www.policie.cz).

12:38 - Policie dostala první telefonickou informaci o střelbě v restauraci Družba.

12:47 - K restauraci dorazila první policejní hlídka.

12:50 - Policisté vešli do restaurace, kde na ně pachatel začal střílet. Hlídka se stáhla a zavolala posily.

12:56 - Do televize Prima volal muž, který uvedl, že má pistoli a rukojmí a že se zařídí po svém. Podle redaktora Primy Pavla Lebdušky televize ve 12:59 kontaktovala policii.

13:05 - Policie získala telefonní kontakt na střelce.

13:07 - Policejní vyjednavač navázal telefonický kontakt se střelcem. Muž tvrdil, že drží rukojmí a je ochoten vyjednávat.

po 14:00 - Vyjednavač konstatoval, že komunikace s pachatelem přestává být smysluplná. Muž nebyl ochoten propustit rukojmí, která podle svých slov držel, ani dovolit ošetření zraněných.

14:13 - Pachatel přestal komunikovat.

14:21 - V mezidobí se policisté pokusili navázat ještě osobní kontakt z okna, vzápětí ale zazněl z restaurace výstřel. Policejní zásahová jednotka vnikla do budovy.

14:23 - Objekt byl zajištěn; policisté našli uvnitř devět mrtvých včetně střelce a nezraněného muže, který se schovával na toaletě.

Video Zprávy: Příběhy lidí, kterým krutý střelec z Brodu popravil příbuzné a kamarády! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Proč nezasáhla hlídka, která přišla první do restaurace Družba?

"Vstupuje-li policista do objektu a je bezprostředně ohrožen na životě palbou, je nelogické, aby pokračoval. Efektivnější je, aby se hlídka stáhla a zavolala posily, čímž je eliminováno riziko, že by potenciálně zraněná hlídka nebyla tohoto schopna," uvádí se na webu policie.cz. Otevřena byla i otázka toho, proč neletěla vrtulníkem na místo zásahová jednotka. "Přepravní kapacita policejního vrtulníku je 6 osob. Přepravit 6 osob vrtulníkem bylo naprosto zbytečné, navíc by nedošlo k žádné časové úspoře. Vrtulník by nemohl přistát u restaurace, ale na hřišti a museli bychom zajišťovat dopravu auty k místu činu. Z toho důvodu jsme vyslali 15člennou jednotku 4 vozidly," pokračuje na webu PČR. A upozorňuje: "V případě Uh. Brodu však nešlo o klasickou situaci ´osamělého střelce´, vzhledem k tomu, že policie měla od samotného pachatele informace o rukojmích, šlo o zákrok s vyjednáváním," vysvětluje pak Policie ČR, která má k dispozici celkem 148 policejních vyjednavačů.

Proč se na místě pohybovali civilisté, jak je patrné z některých záběrů, například dítě?

"Co se týká dítěte: policistům poskytla pro zákrok pozemek rodina bydlící v sousedství restaurace Družba. Šlo o jejich dítě, které se chtělo dostat domů, předávali ho záchranáři a policisté. Další civilisté mohou být policisté služby kriminální policie a vyšetřování, kteří nenosí uniformu," uvádí se na policejním webu.

Další otázky: Střelec měl zbroják platný, tvrdí policie

Vedle toho se oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Zlínského kraje pokusilo zodpovědět i další otázky. Třeba ohledně platnosti zbrojního průkazu, kvůli čemuž se strhla slovní přestřelka s obvodním lékařem Zdeňka K. Romanem Koušou. Původně prý vydal střelci platný zdravotní posudek, ale ten byl prý pozastaven. „To potvrzení jsem mu vydal, ale toto potvrzení bylo zastaveno, čili bylo neplatné,“ uvedl doktor v ČT.

To již odmítl krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský s tím, že "zbroják" platil do dubna 2015. "Zbrojní průkaz od r. 2000, sk. B, E. První zbraň pořízena v roce 2000, druhá v roce 2006. Průběžně prodlužoval, platný měl od 16. 2. 2010 do 25. 4. 2015, ve lhůtě vydán nový (26. 1. 2015) platný do 25. 4. 2025," shrnula policie na webu otázku platnosti zbrojního průkazu masového vraha Zdeňka K.

K dohadům však nadále dochází i mezi starostou Uherského Brodu Patrikem Kunčarem a ministrem vnitra Milanem Chovancem. Ten se nechal slyšet, že starosta mluvil až příliš do televize. Kauzu "upovídanosti" si osobně vysvětlí v neděli, neboť je právě na zítřek naplánovaná schůzka Chovance s Kunčarem, informovalo Právo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirek29 ( 2. března 2015 17:20 )

Ano, je to tragedie. Ale představme si havarii autobusu. Lidé v něm jsou zranění a umírají, ale záchranka čeká na hasiče, aby to tam zabezpečili a dali jim pokyn. Policie odklání dopravu, odhání diváky. Na místo letí ministr helikopterou a speciálni tím se veze autem. Po dvou hodinách záchránáři zjistí, že všichni v autobuse jsou už mrtví. Důležité ovšem je, že všichni postupovali podle předpisů a při záchraně jiných neohrozili sebe.... celkem nejbezpečnejší by bylo, kdyby na místo tragedie prišli až o několik dní....

mirek29 ( 2. března 2015 17:10 )

Ještě jenom na okraj. Ta zásahovka, to jsou zbytečně vyhozený peníze. To bych dal někomu k úhradě. Vždyť když ten dědek vystřílel všechny patrony, to tam mohla tam jít i uklizečka dorazit jej zmetákem. Zásahovka nakonec stejně nic neudělala. Nezasáhla! Kdyby se nezastřelil, jistě by mu časem došlo v restauraci jídlo, nebo by se dobrovolně vzdal. Tak k čemu tam venku má postávat 30 po zuby ozbrojených lidí. To by zvládli i ti dva místní policisté uhlídat to tam.

mirek29 ( 2. března 2015 17:03 )

Ale to nic nemění na situaci, že utekli a nepomohli raněným. Tím, že utekli vlastně nezabránili pácháni trestního činu a mohli!!!!!. Kromě toho mlátili duchodce židlí....A ještě jde někdo z nich dělat hrdiny! Hrdinsky se zachovala policie, která vběhla hlavním vchodem do restaurace vyzvat toho střílejícího pána ať jim předloží OP. Na to by asi odvahu měl málokdo. Byla chyba, že jim neukázal OP a zbrojní prukaz. Mohlo to skončit bez dalšího divadýlka, odvezli by jej na vyšetření na psychiatrii a záchranka mohla dělat svou práci a dneska už mohlo být otevřeno a pán mohl sedět doma, brát léky a pečovat o svoji nemocnou manželku. Možná to vidíte jinak, pán ministr to zase vidí jinak a policie jinak.... jsou lidé kompetentní a nekompetenní - napr. veřejnost, svědci, čtenáři.... vy jste kompetentní nebo ne? Když ne, tak.....

oldnavy ( 1. března 2015 13:24 )

 Ten svědek můze policii sdělit jestli se střílelo když se policie stáhla,protože restaurace má Wc na chodbě před vstupem do lokálu.Jsou naproti.Byl tam a bál se sám Wc opustit,protože to tam znal a věděl,že kdyby vyšel z Wc mohl by ho střelec vidět.Je to těžké posuzovat.

stellastella ( 1. března 2015 07:47 )

 Nezasahli,protoze se bali.Policiste nemaji povinnost ohrozit svuj zivot.

Zobrazit celou diskusi