Děsivé svědectví přímo z restaurace smrti: Zdeněk K. zastřelil servírku, když nesla polévku...
Měli štěstí, že byli v kuchyni, když do restaurace vtrhl Zdeněk K. Provozní Družby pan Karlík zrovna obědval v zázemí a vyřizoval objednávky na další den. Instinktivně padl na kolena a plazil se směrem ke zkoprnělým kuchařkám. Hned šest lidí se však podařilo zachránit jedné z nich tím, že otevřela dveře na plac, které jdou otevřít pouze z kuchyně. Zároveň však viděla, jak šílenec popravil servírku Editu!
„Vrah nemluvil a pálil. Byly slyšet jen výstřely, žádný výkřik ani zasténání,“ vzpomíná na děsivé okamžiky provozovatel Družby Pavel Karlík. „Ve 12:32 jsem před střídáním se servírkou objednal posledního zákazníka. Pak jsem se šel najíst. Ještě jsem řešil nějaké telefony a začal jsem jíst. Ve 12:36 se ozval první výstřel,“ popsal minuty před masakrem Pavel Karlík, který po prvním výstřelu myslel, že bouchl plyn.
Neseděl v restauraci, ale v zázemí za kuchyní. Potom výdejním okénkem nahlédl do lokálu. To, co uviděl, mu vyrazilo dech. „Ten chlap tam stál s nataženou rukou a střílel a střílel. Instinktivně jsem padl na kolena a plazil se přes kuchyni k zadnímu východu. Zavolal jsem kuchařkám, aby utíkaly,“ prozradil muž s tím, že ale na chodbě zjistil, že za ním nikdo neběží. Vrátil se proto do kuchyně, aby kuchařky znovu odvedl.
"My jsme stály s kolegyní v kuchyni, tady na tom rožku," popisovala jedna z kuchařek pro Krimi zprávy FTV Prima situaci ze svého pohledu. Výdejním okénkem zahlédly střelce. "Pan Karlík, náš šéf, který normálně obsluhuje se servírkou na place, zrovna byl tady v té kuchyni, je tam taková místnost, my tomu říkáme kancelář. A on tam šel na oběd a přitom objednával zboží na druhý den. Takže byl tady zrovna schovaný. Kdyby tam nebyl v té místnosti a byl na place s tou servírkou, tak to taky nepřežil," řekla kuchařka Krimi zprávám.
Servírka měla smůlu. Připletla se vrahovi do cesty
Její manžel pak dodal, že servírka Edita, která měla službu v lokálu, měla naopak děsivou smůlu. Do restaurace přišel na oběd zákazník, kterému načepovala a poté nesla polévku. "Zrovna mu ji nesla. Normálně stojí za výčepem. Kdyby stála za výčepem, on (masový vrah Zdeněk K. - pozn. red.) by na ni nešel a ona by utekla," popisoval manžel kuchařky nad mapkou restaurace a ukazoval na dveře, které propojují kuchyni a výčep. "Ona mu nesla tu polévku, zrovna došel střelec, který ji měl jako první na ráně," dodal.
V kuchyni se mezitím odehrávala vlastní část krvavého dramatu. Kuchařky stály nejprve celé zkoprnělé, jedna z nich však dostala pro několik hostů spásný nápad. „Otevřela dveře do lokálu, aby se podívala. Pak hned začala taky utíkat. Naštěstí nechala otevřené dveře. Ty se totiž nedají z lokálu otevřít. Díky tomu mohlo utéct asi šest hostů,“ popsal situaci Karlík a dodal: „To celé, než jsme se pak dostali ven, trvalo asi minutu a půl.“
Zděšený provozní: Co dál? Žít
Krátce po provozovateli, kuchařkách a skupině hostů vyšla ze zadního vchodu ještě účetní. „Měla smůlu, že se šla podívat do kuchyně, zavolala, jestli tam jsem. V tu chvíli po ní ten člověk vypálil,“ prozradil Karlík. „Říkala, že je postřelená, a držela se za břicho. Já jsem stále doufal, že uvnitř je jen nějaký šílenec s plynovkou. Pak jsem ale viděl, že má paní účetní díry v bundě. Záchranáři mi potvrdili, že jsou to skutečná střelná zranění,“ uvedl Karlík.
Na otázku co dál, odpověděl provozovatel uherskobrodské restaurace Družba Pavel Karlík: „Co dál? Žít.“ Doma prý o tom, čeho byl nedobrovolně přímým účastníkem, nemluví. „Televizi nezapínáme, noviny nečteme. Máme malé děti, chceme je toho všeho uchránit,“ řekl Blesku.
Zastrč tu svou tlamu do americké řiti a mlč debile.