Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo pohřbí vraha? Rodina od něj dává ruce pryč

Autor: ČTK, šim, ja - 
27. února 2015
14:39

V úterý krátce po poledni vyhasly životy osmi nevinných lidí, které v restauraci Družba zastřelil šílený střelec Zdeněk K. (†63). Jejich blízcí se jen pomalu dostávají z šoku, že se s nimi už nikdy nesetkají. Nyní mohou aspoň začít připravovat vše potřebné na jejich poslední cestu. Úřady daly povolení k jejich pohřbům. Pohřben může být i jejich vrah Zdeněk K. Kdo se toho ale ujme?

K vydání těl obětí střelby v Uherském Brodě a jejich pohřbení musel vydat souhlas zlínský státní zástupce. „Byly provedeny všechny důkazní prostředky, které se týkaly i jeho těla,“ řekl státní zástupce Roman Kafka. Policie by měla mít do konce týdne k dispozici předběžné výsledky pitev.

První pohřeb se bude konat v pondělí. Další budou následovat. Otázkou ovšem zůstává, kdo se postará o poslední věci viníka, který svým vyšinutým činem sprovodil ze světa 8 svých sousedů a spoluobčanů. Kdo mu uspořádá pohřeb...

Jeho rodina s ním zpřetrhala veškeré vazby, matka ho viděla naposledy před 12 lety, když pochovávala svého manžela. V kontaktu s ním není ani jeho jediný syn, jeho žena Jarmila, která se v úterý na několik hodin zabarikádovala v jejich domě a odmítala vpustit policii dovnitř, skončila hospitalizovaná na psychiatrii.

Přestal se s námi stýkat a jakýkoliv kontakt odmítal. Přišel o práci a uzavřel se do sebe. O jeho životě jsme nevěděli nic,“ stojí ve společném prohlášení příbuzných Zdeňka K.

Pohřeb zaplatí dědicové, i když ho nevypraví

Pokud se rodina o ostatky svého příbuzného nepřihlásí, bude vypravení pohřbu na obci. „V naší legislativě není uvedena pohřbívací povinnost. Když se do 96 hodin nenajde nikdo, ať už z příbuzných, známých, nebo třeba i sousedů, kdo by pohřeb vybavil, zajišťuje ho obec, ve které daný člověk zemřel. Ta má za povinnost pohřeb zajistit, ale jakým způsobem to udělá, je už na úřadu. Náklady s pohřbem spojené se uplatňují v dědickém řízení,“ vysvětlil Blesk.cz Jan Hájek z představenstva Sdružení pohřebnictví v ČR.

Policie již podle mluvčího Pavla Benedikta Stránského také opustila dům, ve kterém žil střelec se svou ženou. „Proběhly již všechny procesní úkony,“ uvedl Stránský. Restaurace je podle jeho slov ještě po dohodě s provozovatelem uzavřená, aby se do ní případně mohli policisté vrátit kvůli vyšetřování.

V úterý v restauraci zahynulo sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let. Podle trvalého bydliště šlo o šest obyvatel Uherského Brodu, jednoho Brňana a muže z Vlčnova. I poslední dva ale zřejmě v sedmnáctitisícovém městě fakticky bydleli. Žádný z nich podle zdroje blízkého vyšetřování neměl ke střelci bližší vztah.

Nasvědčuje tomu i tvrzení starosty Patrika Kunčara, který uvedl, že pachatel před osudnou návštěvou Družby obcházel další podniky ve městě a zřejmě hledal, kde sedí nejvíce lidí. Tuto skutečnost policie podle Stránského stále vyšetřuje. V době útoku bylo podle Stránského uvnitř asi 20 až 30 lidí, některým se podařilo utéci.

andromeda29 ( 28. února 2015 14:31 )

Tak takovéhle kraviny mohl sesmolit opravdu jen tgbg, nebo vygumovaný mozek a d..il! Což se navzájem taky nevylučuje!!

borka30 ( 27. února 2015 19:53 )

tgbg - V té době měli všichni lidé na jídlo. Nebylo nezaměstnaných, práci zaplacenou měli všichni a jídla bylo dost. Když to zhodnotím, tak bylo líp než teď. Lidé měli k sobě úctu, byli přátelštější než dnes.

gonik ( 27. února 2015 19:41 )

Kafilerka to jistí...

kukuku ( 27. února 2015 19:36 )

Ale takového magora, jako jsi Ty, určitě vyprodukovala až mateřská školka za Havla specializovaná na odebrání půlky mozku, což se v Tvém případě povedlo na 200%.

kozrz ( 27. února 2015 18:52 )

Bože co ty si za k r i p l a to nemá obdoby.

Zobrazit celou diskusi