Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vrahův lékař: V lednu jsem mu zbraň povolil, pak jsem to chtěl zrušit!

Autor: Jiří Nováček, Pavel Schuster, ljš - 
27. února 2015
08:17

Jen málo stačilo, aby masový vrah nedostal do ruky zbraň. Aby se zabránilo masakru! Příbuzní šíleného střelce Zdeňka K. (†63) totiž zhruba před měsícem žádali, aby byl muž zbaven zbrojního pasu. Věděli, že může být nebezpečný. Lékař ale těsně předtím na žádost o prodloužení platnosti pasu dal razítko! Pak ho prý ale chtěl zrušit...

Praktický lékař Roman Kouša, u kterého byl Zdeněk K. registrován, řekl, že je mu vše, co se stalo, hrozně moc líto.

„Nemůžu se k celé věci nijak vyjádřit. Je to strašné,“ řekl včera chvějícím se hlasem postarší lékař. „Musím mlčet i s ohledem na lékařské tajemství a policejní vyšetřování,“ dodal doktor, který se těší dobré pověsti a mezi pacienty je oblíbený.

Druhý den ráno však přeci jen prohlášení vydal. Potvrdil, že v lednu razítko potřebné pro prodloužení průkazu muži dal. „Ano, to potvrzení jsem mu vydal, ale toto potvrzení bylo zastavené, čili to potvrzení bylo neplatné. To, co se stalo, bylo v době, kdy neměl platný zbrojní průkaz,“ řekl České televizi. Lékař se totiž po vydání průkazu sám, stejně jako policie, snažil věc zvrátit. Zřejmě především na základě stížností příbuzných a sousedů, kteří ze Zdeňka K. měli obavu.

Policejní mluvčí Benedikt Stránský ale tvrzení o neplatném průkazu záhy vyvrátil. Přestože muž požádal o prodloužení průkazu a bylo s ním zahájeno řízení, jeho původní zbrojní pas stále platil. "A to až do dubna 2015. Muž jen v zákonné lhůtě požádal o prodloužení," řekl Stránský.

Zdeněk K. měl zbrojní pas 15 let. V polovině února požádal o jeho prodloužení a... Dostal všechna potřebná doporučení včetně lékařského. U toho bylo jediné omezení: nutnost nošení brýlí. Ve čtvrtek 22. ledna mu byl proto pas prodloužen.

Za pár dní ale nastal obrat. Obvodní oddělení Uherský Brod totiž dostalo důležité oznámení související se Zdeňkem K. Co v něm stálo? Mohlo jít o žádost o přezkoumání duševního stavu, kterou podali jeho příbuzní.

Každopádně na jeho základě byl prý osloven psychiatr, lékař a 18. února putoval ke Zdeňkovi K. dopis, který byl doručen 20. února. Bylo to předvolání na policii? Nebo výzva k dostavení se k lékaři? Na dopis Zdeněk K. ale nereagoval a 24. února se vydal vraždit.

Podívejte se na Bleskové zprávy:

Video Zprávy: Rozchod Kocába a Abbasové! A rodina vraha z Brodu prosila: Nedávejte mu zbrojní průkaz! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

nojasne ( 27. února 2015 22:38 )

A taky ženatí, protože jim hrabe z manželky a také svobodní, protože jim bez ženský taky hrabe, bohatí jsou podezřelí, protože už nevědí co roupama dělat, chudí jsou podezřelí, protože by mohli chtít vyloupit banku. Ti co páchají nějaké přestupky jsou nezodpovědní a ti co žádné přestupky nepáchají jsou podezřelí, protože je jasné, že se snaží na sebe neupozorňovat a připravují něco velkého. A je potřeba prozkoumat ty, co zbrojní průkaz nemají, protože je pravděpodobné, že zbraň mají ilegálně a pokouší se vyhnout evidenci.

nojasne ( 27. února 2015 22:34 )

A kolik těch případů je, 1 za 5 let ? Vrah by se sice zaslouží se pohoupat, ale nedělejme si falešné naděje, svět bezpečnější nebude.

romanetta ( 27. února 2015 13:58 )

Průkaz neprůkaz, jistě měl ty zbraně dávno doma, takže by vraždil tak jako tak.

moiaza ( 27. února 2015 13:22 )

 Tak vida. Viníka všeho máme. Je to doktor! On může za všechno. Za všechny postřílené. Kdo by to řekl. Tím pádem je naše kapitalistická společnost bez viny. Vše je v pořádku. Asi tak Blesku, že?

gogo ( 27. února 2015 13:08 )

Ilegálně se zbraň tak snad získat u nás nedá jak si možná myslíš. Takže je to jinak. Jasné ?

Zobrazit celou diskusi