Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Časová osa: Masakr v restauraci minutu po minutě

25. února 2015
13:52

Přišel do restaurace a začal vraždit. Zdeněk K. (†63) vystřílel až 25 nábojů a zabil osm lidí. Co jeho hrůznému činu, který v české historii nemá obdoby, předcházelo, zatím není jasné. Na to, co následovalo, se podívejte do podrobného přehledu.

Podle očitého svědka, který se ozval České televizi, si střelec místo činu nejdříve obhlédl. Přesný čas známý není, ale stalo se tak už v době obědů. „Vešel a rozhlédl se, kolik je tam lidí, odešel, vrátil se s taškou se zbraněmi a zásobníky a první zastřelil servírku,“ citovala svědka ČT.

Po dvanácté hodině přichází do restaurace Petr Gabriel, manžel asistentky starosty Uherského Brodu. „Šel jsem na oběd. Na schodech jsem předbíhal staršího pána v modré bundě s knírkem. Ještě mu říkám, že ho předběhnu, ale že se na něj oběd jistě ještě dostane,“ popsal setkání s vrahem. Pak mu ale volal kolega a Gabriel vyšel z hučící restaurace, aby telefonát slyšel. To mu zachránilo život. Vzápětí se ozvaly rány.

Po prvních výstřelech se čtyřem lidem podařilo uprchnout. Petr Gabriel se ukryl na záchodech. Kde strávil následující dvě hodiny. Děsil se okamžiku, kdy si útočník bude chtít dojít na záchod, najde ho a zabije.

12:38 – policie přijala oznámení, že do restaurace Družba vešel muž a začal bez jakýchkoli příčin střílet po hostech. Některým návštěvníkům se podařilo uniknout.

12:47 – na místo dorazila policejní hlídka. Poté co policisté vstoupili do prostor restaurace, útočník na ně začal pálit. Z restaurace se podařilo dostat sedmatřicetileté postřelené ženě, kterou pak zdravotníci převezli do nemocnice.

12:56 – do redakce televize Prima údajně volal muž, který uvedl, že je šikanován, „má pistoli a rukojmí a že se zařídí po svém.“ Hovor trval zhruba čtyři minuty, televize kontaktovala policii.

13:50 – na místo zamířily další policejní a záchranářské hlídky, včetně vrtulníku. Nebylo jasné, zda má muž rukojmí, zda jsou na místě zranění či mrtví.

14:16 – uherskobrodský starosta Patrik Kunčar ve vysílání ČT24 prozradil, že se v restauraci ukrývá ještě jeden host – manžel jeho asistentky. V té době byl pachatel podle policie ještě naživu a ozbrojený uvnitř restaurace.

14:23 – do restaurace vnikla zásahová jednotka. Policisté na místě našli větší počet mrtvých, včetně předpokládaného pachatele.

15:35 – ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že střelba si vyžádala osm obětí, zemřel také pachatel. Ministr vyrazil vrtulníkem na místo tragédie společně s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

16:08 – starosta sdělil, že útočník se sám zastřelil. Podle něj šlo o místního muže, zřejmě psychicky labilního.

17:04 – žalobce potvrdil osm obětí – sedm mužů a jednu ženu – stejně jako smrt střelce. Jeho motivem byla zřejmě kombinace osobních důvodů. O duševních problémech útočníka, který neměl kriminální minulost, nechtěl spekulovat.

18:00 – ministr Chovanec po návštěvě místa činu uvedl, že útočník byl držitelem zbrojního průkazu.

19:17 – Chovanec řekl, že útočník měl u sebe dvě pistole. Podle něj se také podařilo ověřit totožnost všech osmi obětí. Ministr vnitra v České televizi rovněž prohlásil, že střelec volal do televize Prima až po útoku; tragédii tak prý nešlo zabránit.

po 23:00 – policie zasáhla v domě střelce na okraji sídliště Olšava, asi kilometr od místa střelby. Z řadového domku vyvedla manželku pachatele, která má podle sousedů dlouhodobé psychické problémy. S policisty po celé odpoledne odmítala komunikovat. Po zásahu ji policie odvedla do sanitky.

Středa 25. února

po 00:00 – zlínská policie na svých internetových stránkách zveřejnila podrobnosti o zásahu. Poprvé uvedla, že policisté s útočníkem před zásahem vyjednávali. Poté co do objektu vnikla zásahová jednotka, se muž zabil sám, policisté na něj nestříleli.

8:49 – ministr Chovanec na Twitteru kritizuje starostu U. Brodu. Jeho „upovídanost“ prý byla jedním z rizik zásahu proti střelci.

po 09:00 – mluvčí uherskohradišťské nemocnice oznámila, že postřelená žena je při vědomí, mimo ohrožení života a komunikuje. Její léčba potrvá několik týdnů.

10:00 – u restaurace Družba se konalo pietní shromáždění. Přišlo na něj několik stovek lidí, starosta vyslovil účast pozůstalým. Po aktu médiím řekl, že v úterý při informování veřejnosti nepochybil a postěžoval si na nedostatek informací od policie.

po 11:00 – způsobu informování ze strany policie se zastal státní zástupce Roman Kafka. Podle něj komunikovala podle zákona a sdělila tolik informací, kolik vyhodnotila jako nezbytné.

Zobrazit celou diskusi