Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlín se loučil s Tomášem Baťou

Rozloučení s Tomášem Baťou
Rozloučení s Tomášem Baťou  (Autor: Slávka Červená)
Autor: sč - 
17. září 2008
05:00

Světoznámý švec Tomáš Baťa včera rozesmál na 350 příbuzných, spolupracovníků, politiků a přátel! A to i přesto, že na ně shlížel z onoho světa.

Na vzpomínkovém setkání, kde se sjeli lidé z celého světa, k nim promlouval z videozáznamů. Smutek opravdu nebyl namístě.

"Byl legenda, symbol pracovitosti a skromnosti. Měl smysl pro humor. Osobnosti na něj zavzpomínají přesně v tom duchu, jaký pan Baťa byl," řekl Blesku ředitel Nadace T. Bati Pavel Velev. Novou budovou, kterou při poslední návštěvě v červnu Baťa pokřtil s architektkou Evou Jiřičnou, zněla jeho oblíbená písnička Spadla mně šavlička a mnoho dalších. Hrál mu je jeho oblíbený Hradišťan. Program byl úsměvný a laskavý, stejně jako byl i sám Baťa.

"Moc nás to dojalo. Líbilo by se mu to," prohlásila jeho žena Sonja, které patřilo závěrečné slovo. "Prožili jsme po boku 62 let. Byl to život bohatý, plný překážek a práce, ale i radosti a rodinného štěstí," uvedla a všichni vzdali Tomáši Baťovi a vůbec baťovskému fenoménu hold povstáním. V podvečer se rodina a Zlíňané zúčastnili mše v kostele na Jižních Svazích.