Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na území České republiky hrozí povodně

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, kad - 
14. srpna 2008
11:42

Před bouřkami a silným vytrvalým deštěm, který může i zvedat hladiny řek, varují meteorologové. Výstraha platí od pátečního rána do sobotní půlnoci.

Výstrahu vydal ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav. V Čechách mohou být srážkové úhrny velmi vydatné, napršet může ojediněle až 50 milimetrů za 24 hodin. Na Moravě a ve Slezsku se budou vyskytovat bouřky, ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 60 milimetrů, kroupami a nárazovým větrem o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu. Meteorologové očekávají, že srážky mohou výrazně zvedat hladiny řek, zejména těch, které tečou z hor na jihozápadě Čech.

Kde hrozí bouřky

Výstraha na bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy platí od pátečních 11:00 do sobotních 12:00 pro kraje Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Povodňovou pohotovost meteorologové vyhlašují od půlnoci z pátku na sobotu do půlnoci následující pro kraje Plzeňský a Jihočeský.

Silný déšť

Výstraha upozorňující na silný a trvalý déšť platí od pátečních 02:00 do sobotních 16:00 pro Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj. V krajích Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský pak může silně a trvale pršet od pátečních 11:00 do sobotních 12:00.

Nebezpečí nepodceňujte

Meteorologové upozorňují, že přívalové srážky mohou způsobit prudké krátkodobé rozvodnění malých toků, potoků nebo i jindy suchých koryt, voda může zatopit sklepy, garáže či níže položené komunikace. Lidé by se měli snažit předejít škodám, třeba tím, že upevní stavební pomůcky i jiné věci, které by mohly někoho zranit.

Co dělat, když nás bouřka zastihne v přírodě

Když někoho bouřka zastihne v krajině, měl by vyhledat nižší polohu, nikoli však v blízkosti větších stromů či stožárů. Řidiči by měli snížit rychlost jízdy, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě. Při pobytu na vodní hladině je třeba dostat se co nejrychleji na břeh.

Čtěte také:

Protipovodňová vrata odřízla Čertovku