Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pořádek na Masters of Rock střežily kriminální živly

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
14. července 2008
15:12

Pražská bezpečnostní agentura si podle policie na kontrolu pořádku, ochranu osob a majetku na jednom z největších mezinárodních rockových festivalů v tuzemsku Masters of Rock ve Vizovicích najala lidi, podezřelé mimo jiné z pokusu vraždy.

Jeden z nich byl z pokusu vraždy obviněn dokonce dvakrát., na dalšího muže před více než půl rokem čtyři pražské soudy vydaly příkaz k zatčení. Novináře o tom dnes informoval velitel služby pořádkové a železniční policie zlínského okresního ředitelství Bronislav Šabršula.

Nával zvládli dobře, ale...

"Tohle však není vina organizátorů festivalu. Ti si smluvně najímají agenturu, která poté zajišťuje lidi. Musím říct, že letošní nával, okolo 30.000 návštěvníků, zvládli organizátoři velmi dobře," doplnil Šabršula.

Policisté se osobami z bezpečnostní agentury začali zabývat poté, co jim v neděli v 03:30 jeden z účastníků rockového festivalu nahlásil, že jeho kamaráda brutálně zbila pětice mužů, jejímž úkolem bylo hlídat vstup do areálu. Incident se prý stal před ubytovnou. "Napadeného ošetřili lékaři Baťovy nemocnice, utrpěl tržné rány v obličeji," upřesnil Šabršula. Údajní útočníci jsou nyní podezřelí z ublížení na zdraví.

Ublížení na zdraví, drogy, krádeže, vydírání, pokusy o vraždu...

Na základě vyšetřování policisté přišli na to, že šest mužů z celkem 24 osob, které si pražská agentura na festival najala, má za sebou bohatou trestní minulost. V rejstříku měli záznamy o ublížení na zdraví, nebezpečném vyhrožování, nedovolené výrobě drog, útoku na veřejného činitele, omezování osobní svobody, vydírání, krádežích, vloupáních a dvou pokusech o vraždu. Muže, na nějž pražské soudy vydaly příkaz k zatčení, policisté ihned zadrželi.

"No a co? Není to naše povinnost..."

"Spolumajitel agentury nám sdělil, že pracovníky najímají externě a jejich minulost neprověřují, protože to není jejich povinností," doplnil Šabršula. Velitel vidí případ jako odstrašující, v Česku totiž neexistují žádná pravidla pro zaměstnávání lidí v bezpečnostních agenturách. Jejich pracovníky přitom veřejnost často chápe jako ochránce pořádku, kteří úzce spolupracují s policií, poznamenal.

Oproti předchozím ročníkům byl větší klid

Masters of Rock ve Vizovicích skončil v pondělí v 01:00, podle policejních odhadů za čtyři dny jeho konání přijelo do areálu vizovické likérky na 30.000 lidí ze všech koutů světa. Škody na majetku přitom vzhledem k velikosti akce nebyly až tak vysoké, činily přes 133.000 korun. Za celou dobu policisté evidují devět vykradených stanů a osm okradených osob.

Při silničních kontrolách policisté zjistili čtyři řidiče, kteří nadýchali více než jedno promile alkoholu, dalších 21 pak pod tuto hranici, dva řidiči usedli za volant bez řidičského oprávnění. V minulosti přitom na festival přijelo méně lidí a policisté evidovali mnohem více trestných činů.