Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvacetitisícový flastr pro řidiče za nepřipoutané psy

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: hap - 
28. června 2008
05:00

Dvacet, třicet, padesát tisíc korun. Takové ukrutné sankce budou od nového roku hrozit pejskařům a jejich čtyřnohým kamarádům, když poruší 'psí' zákon!

Co přesně zákon vyžaduje a zakazuje? Jak se na takové flastry dívají ti, co je budou udělovat? A odborníci?

Pes bez vodítka - pokuta 50 000 Kč

Pes musí být vždy uvázán na vodítku. A to nesmí být delší než 1,2 metru. K volnému pobíhání psů by měl být vyhraněn zvláštní prostor, který určí příslušné radnice a městské úřady. Navíc každý pes nad 10 kg, nesmí na veřejnost bez náhubku. Zákon také počítá se zřízením ploch k výběhu psů.

"A co stará babička, která má pejska, se kterým chodí do obchodu pro rohlíky? Pokud pes nic nedělá, proč trápit jeho i majitele? S tím opravdu nesouhlasím," říká veterinář Josef Šturm z Nového Jičína.

"Pokud pes nic neudělá, nikoho neobtěžuje, nepokouše nebo nezpůsobí nehodu, neměli by si úředníci a policisté chovatele vůbec všímat. Je nesmyslné, aby strážníci pokutovali lidi jen kvůli delšímu vodítku," myslí si mluvčí novojičínské radnice.

"Na území města Hradce Králové platí nyní vyhláška, která přesně vymezuje místa, kde se pes může pohybovat bez vodítka, kde musí být na vodítku a kde musí být opatřen náhubkem. Pokud začne platit tento zákon, bude nadřazený vyhlášce města a budeme se jím řídit," říká Mluvčí Městské policie v Hradci Králové Eva Čížková.

"Ta částka je šikana a buzerace. Majitel by měl mít možnost rozhodnout se zda povede psa na vodítku. Měl by však plně nést následky, pokud toto rozhodnutí bude špatné a pes něco způsobí," prohlašuje šéf veterinární kliniky v Pardubicích MVDr. Vladimír Tlučhoř.

Neodklízení psích výkalů - pokuta 30 000 Kč

Ulice našich měst jsou psími výkaly hodně poznamenány. Není to ale vina psů, ale jejich pánů, kteří po nich neuklidí. Pokuty jsou na místě, ale jejich výše je přehnaná...

"Protože v Karviné neexistuje žádná plocha pro volný pohyb psů, policie bude tolerantní. Pokud by měla rozdávat pokuty, pak je symbolické. Taxy uvedené v zákoně nám přijdou hodně nadsazené," říká mluvčí Karviné.

To si myslí i ing. Josef Duben, ze Státní veterinární správy ČR. "K výši pokut lze z hlediska veterinárního těžko něco říci. Snad jen tolik, že tvůrci předpisů uvažovali, aby výše působila psychologicky odstrašujícím dojmem."

Nepřipoutaný pes v autě - pokuta 20 000 Kč

Žádní pobíhající psi na sedačkách a ležení za oknem! Psa musíte vozit buď v přepravním boxu pevně uchyceném v autě, v kufru nebo zadní sedačce, která je oddělena sítí, nebo upoutaného ve speciálních popruhách, které se přidělají na bezpečnostní pásy. Pokud vás policista zastaví, zvíře je podle vás řádně zajištěno a přesto vám chce udělit pokutu, trvejte na řešení ve správním řízení."

"Nesprávná přeprava je jen zlomkem celkové péče o zvíře. Stejně by měla být pokutována nesprávná výživa, neposkytnutí prostoru, pohybu atd. Ale i na to už stávající zákon pamatuje. Pouze postihy za tato provinění chovatelů/majitelů nejsou uplatňovány v míře, kterou zákon umožňuje," komentuje to Markéta Císařovská z Národního registru majitelů zvířat.

Rozzuřený pes usmrtí člověka - dva roky vězení

Majiteli psa, který někoho zraní, hrozí pokuta do 3000 Kč nebo rok vězení. Útok se posuzuje jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Kdyby pes člověka dokonce usmrtil, může být jeho majitel odsouzen na dva roky do vězení.

Pokud jde o psa, kterého má člověk k výkonu práce (psovod, pracovník ostrahy), tak by mu hrozilo až pět let vězení. Navrhuje se, že bojová plemena bude moci chovat pouze osoba starší 18 let. "Problémem nejsou psi, ale jejich majitelé," říká Josef Duben ze Státní veterinární správy.

V některých zemích je chov "útočných" psů regulován. Ve Švédsku platí už 10 let úplný zákaz jejich držení a Maďarsko chov výrazně omezilo. V Nizozemsku funguje od února 1993 zákon, který zakazuje prodej, dovoz a chov pitbulteriérů. Přísná vyhláška platí už sedm let i v Havířově - vynutila si ji petice lidí po brutálním útoku bojového psa na čtyřletou dívku. Lidi se psy se nesmí na méně než pět metrů přiblížit k pískovištím a dětským hřištím, strážníci mohou odchytit psa, kterého nemá majitel na vodítku. Volný pohyb psů je povolen jen v devíti velmi jasně vymezených lokalitách. Nedodržování se pokutuje.


Jak předejít útoku psa?

Psa potkáváte téměř všude a můžete mít ze setkání nepříjemné zkušenosti. Co všechno udělat pro to, abyste riziko napadení psem zmenšili?

Nedávejte najevo strach! Pes ho vycítí a může si ho splést s pachem agresivity a tak zaútočí.

Pokud máte ze psů panický strach, snažte se ho překonat. Zkuste to z malými plemeny a domácími mazlíčky svých blízkých. Hlavně se psů nestraňte.

Pokud máte dojem, že se na vás pes bezhlavě řítí, nedívejte se mu do očí.

Nikdy před psem neutíkejte a nekřičte. Tím ho ještě víc podráždíte a v jeho očích se stanete kořistí.

Jestli k vám pes přiběhl a chce si vás očuchat, nechte ho a nedělejte žádné prudké pohyby. Jakmile zjistí všechny pachy, odběhne.


Stáhněte si do mobilu reálný zvuk

Psí štěkot

708206 pošlete na 907 99 30

Cena SMS je 30 Kč vč. DPH. Provozuje Ringier ČR. Více na

www.bleskmobil.cz