Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČEZ těží hnědé uhlí zřejmě bez povolení

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Eva Michorová)
Autor: ČTK - 
23. května 2008
02:30

Severočeské doly, které patří firmě ČEZ, už tři roky pravděpodobně těží uhlí pro své elektrárny nezákonně. Neprovedly totiž posouzení vlivů těžby na životní prostředí.

Severočeské doly, které patří firmě ČEZ, už tři roky pravděpodobně těží uhlí pro své elektrárny nezákonně. Neprovedly totiž posouzení vlivů těžby na životní prostředí (proces EIA), což jim zákon ukládá.

S šéfy dolů si kvůli tomu začali dopisovat úředníci ministerstva životního prostředí. "Platnost původního povolení EIA vypršela v roce 2005 a nové se vztahuje jen na tři připravované lokality. Ne na ty, kde doly nyní těží," řekla deníku ředitelka odboru posuzování vlivů na životní prostředí Jaroslava Honová.

Celkem 107 milionů tun hnědého uhlí již Severočeské doly vytěžily v lomu Libouš západ závodu Doly Nástup Tušimice, ačkoli zde Obvodní báňský úřad v Mostě povolil těžbu jen 85 milionů tun.

Na nezákonnou těžbu veřejně upozornila na středeční valné hromadě ČEZ jeho akcionářka Věra Ježková, která dříve pro doly pracovala. Svá tvrzení doložila kopiemi dokumentů; a těchto deset stránek se objevilo i jako příloha oficiálního zápisu z průběhu valné hromady.

Podle představitele Severočeských dolů Vladimíra Budínského jeho firma žádný zákon neporušila, pouze prý došlo k tomu, že nenechala prodloužit platnost EIA.