Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Premiér Topolánek navštívil české vojáky v Afghánistánu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
9. května 2008
09:32

Mirek Topolánek se 8.5. vydal do Afghánistánu navštívit naše vojáky. Důvodem je tragická událost z minulého týdne.

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek nečekaně navštívil české vojáky v Afghánistánu. Oznámil to úřad vlády.

Mimořádnou zahraniční cestu premiér podnikl kvůli události z minulého týdne, kdy při výbuchu nástražného systému ve východoafghánské provincii Lógar jeden český voják zahynul a další utrpěli zranění.

Premiér se podle mluvčí vlády Jany Bartošové nejdříve zastavil v polní nemocnici a u chemické jednotky ISAF na kábulském mezinárodním letišti, kde působí stovka českých vojáků. Potom se přesunul do provincie Lógar na americkou základnu Shank, kde sídlí Provinční rekonstrukční tým České republiky (PRT).

"Přijíždím za vámi 8. května, v den, kdy slavíme vítězství boje za svobodu v jedné z nejhorších válek. I vy tady v Afghánistánu bojujete za svobodu nejen pro tuto zemi, ale i pro naši vlast a pro nás všechny," citovala mluvčí Topolánka.

Premiér vojákům poděkoval za nasazení, hrdinství a statečnost v zahraniční misi. "Není pro premiéra těžší rozhodnutí, než posílat své muže a ženy do války. Nikdy bych se pod takové rozhodnutí nepodepsal, kdybych si nebyl jistý, že má smysl," podotkl Topolánek. Vojákům slíbil, že budou mít veškerou podporu a techniku, kterou potřebují.

"Je mi 52 a většina z vás je ve věku mých starších dětí. A když kdokoliv z vašich řad položí život nebo je zraněný, mám pocit, jakoby se to stalo mým dětem," uvedl dále.

Úřad vlády krátce před 12:00 SELČ  odmítl upřesnit, zda Topolánek je ještě v Afghánistánu, nebo zda se už vrací, případně vrátil do Česka.

Český voják zahynul minulou středu, když obrněné vozidlo, které řídil, najelo na nastraženou nálož. Při útoku byli zraněni také čtyři jeho spolujezdci, z toho jeden vážně.

Český PRT působí na východě Afghánistánu od března. Tvoří ho 200 vojáků a šest civilních expertů, kteří připravují projekty v zdravotnictví, školství, vodohospodářství či bezpečnosti, zaměřené na pomoc rozvoji provincie Lógar. V Afghánistánu by měl tým zůstat přinejmenším tři roky.

Český voják zahynul ve stejný den, kde česká Poslanecká sněmovna schválila vyslání do Afghánistánu stovky vojáků z prostějovské speciální jednotky. Opozice vládu kritizovala, že tuto informaci zatajila do doby, než poslanci její návrh, již dříve schválený Senátem, odsouhlasí. To však vláda i armáda odmítly.