Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za padělky Pottera rok podmínka a pokuta 300 tisíc

Autor: ČTK - 
6. května 2008
13:17

Šéf Ottova nakladatelství dostal u odvolacího soudu roční podmínku a pokutu 300 tisíc za prodej padělků Harryho Pottera.

Odvolací pražský městský soud dnes s definitivní platností uložil šéfovi Ottova nakladatelství Vlastimilu Svobodovi za prodej pirátských výtisků knihy Harry Potter a Ohnivý pohár roční podmíněný trest s odkladem na 2,5 roku.

Peněžitý trest stanovil na 300 tisíc korun. Zpřísnil tak rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 z loňského října, který mu vyměřil roční podmíněný trest a zaplacení 200.000 korun.

Svoboda podle soudu nechal jako ředitel Ottova nakladatelství bez svolení vytisknout a následně vydat a prodat nejméně 9600 výtisků knihy. Ve značném rozsahu tím poškodil autorku díla Joanne Rowlingovou a nakladatelství Albatros, které vlastní ke knize autorská práva. Knihy o malém čarodějnickém učni nechal vytisknout v Žilině a dopravit do České republiky, kde je distributoři Ottova nakladatelství od konce roku 2001 podomně prodávali.

Na padělky se přišlo náhodou. Zaměstnanci Albatrosu je našli v roce 2004, tedy až dva roky po prvním vydání titulu, při obchodní prohlídce skladu třebíčského distributora. Potom objevili i další místa s pirátskými výtisky, například v pražských Počernicích. Distributoři je prý prodávali za 100 korun, zatímco licencované vydání stálo kolem 490 korun.