Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Byl to kluk se zlatým srdcem

Autor: Ondřej Požár, bel - 
5. května 2008
13:43

Kamarádi a rodina prohlašují o druhém českém vojákovi, zabitém v Afghánistánu, že byl dobrým člověkem, kterého je velká škoda.

Byl to milionový kluk se zlatým srdcem!

Tak vzpomínají kamarádi na praporčíka in memoriam Radima Vaculíka (+29), kterého minulou středu zabila v Afghánistánu výbušnina. Rakev s ostatky přivezl v sobotu v podvečer do České republiky armádní speciál.

Vaculík žil v Hluku na Uherskohradišťsku. Měl bratra, sestru, přítelkyni, spoustu kamarádů. Jaký podle nich byl? "Hlavně skvělý kamarád, který nepokazil žádnou srandu," shodli se. Občas prý s nimi Radim poseděl v hospodě U Šimčíků, kde nyní visí i jeho parte...

Než šel k armádě, jezdil Vaculík s kamionem. "Projel celé Rusko," zavzpomínali lidé z Hluku. Na vojnu se dal před dvěma roky. "Říkal, že bude dělat řidiče. A pak přišel a tvrdil: Tak si představ, chtějí ze mě udělat parašutistu!" usmál se při vzpomínce jeden z Radimových kamarádů. Nakonec ale Vaculík zůstal u řízení vozů, což se mu stalo i osudným.

Byl to totiž právě on, kdo ve středu 30. dubna seděl za volantem obrněného vozidla, které najelo na nastraženou nálož... Pohřeb bude mít Vaculík, který byl příslušníkem průzkumného praporu v Prostějově, v pátek 9. května.

"Budeme na něho vzpomínat v dobrém. Na pohřeb určitě přijde hodně lidí," míní kamarádi. Kromě vojáka byl totiž Vaculík také dobrovolný hasič, člen zásahové jednotky. S tou často jezdil na závody, kde díky skvělé fyzické kondici patříval k nejlepším...

Vaculík v Afghánistánu strávil 42 dní. Je druhým českým vojákem, který v Afghánistánu padl v boji, a třetím, který v téže zemi zemřel.

<strong>Tři vojáci se léčí doma</strong>
Tři lehce zranění vojáci, kteří přiletěli v sobotu v podvečer armádním speciálem, už jsou v domácím léčení. V Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích však dál svádí boj o život jejich těžce zraněný kolega.

"Nechci ani popisovat jeho stav, ale dá se říct, že je opravdu vážný," řekl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Vyjádřil však naději, že vzhledem k tomu, že raněný byl silný muž, se tělo se zraněním vypořádá.