Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češky mají děti čím dál tím později. Přibývá prvorodiček starších 35 let

Rodička
Rodička  (Autor: Shutterstock)
Autor: ČTK, Mii - 
5. května 2016
10:15

V Česku přibývá žen, které rodí po 35. roce věku. Celkové výsledky porodních komplikací a zdraví dětí se přesto nezhoršují. Je to pravděpodobně dáno tím, že systém péče o těhotné je v Česku na takové úrovni, že se daří tento negativní demografický vliv eliminovat. Uvedl to vedoucí perinatologického centra Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí a vedoucí spolupracujícího centra WHO pro perinatální medicínu Petr Velebil.

Loni se podle Českého statistického úřadu v Česku narodilo 110 800 dětí, meziročně o 900 víc. Dosáhnout dobrých výsledků porodnictví je však při rostoucím věku rodiček podle odborníků těžší. Mezi lety 1989 až 2013 výrazně přibylo porodů žen nad 35 let a ubylo u žen od 15 do 24 let.

Ve srovnání s vybranými zeměmi Evropy ale není věková struktura rodiček v Česku podle Velebila nejhorší. Mnohem vyšší podíl v počtech porodů mají ženy nad 35 let ve Španělsku, Švýcarsku, Británii, Švédsku, Nizozemsku, Německu či Dánsku. 

Velebil vyzdvihl, že Česko má nejnižší úmrtnost plodů a novorozenců do prvního týdne života v Evropě; loni činila 4,7 promile. Je to podle něj hlavně díky funkční síti specializovaných center, ve které se rodí přes 90 procent dětí z rizikových těhotenství a nedonošených dětí.

Výsledek porodnictví ovlivňují také počty vícečetných porodů. V roce 2010 to v ČR bylo 2,13 procenta všech porodů, jedno z nejvyšších čísel v Evropě, což pro úspěch porodu je nevýhodné, protože dvojčata mají oproti průměru dvakrát až třikrát vyšší úmrtnost. Při umělém oplodnění se v posledních letech proto přenáší stále častěji jen jedno embryo.

Přínos center dokumentoval Velebil i srovnáním se zeměmi, kde je velký podíl domácích porodů. Nizozemsko s největším podílem těchto porodů má třikrát horší výsledek úmrtí po porodu v prvním týdnu života než ČR, řekl.

O domácí porody se vede v Česku mnohaletý spor. Zákon je nezakazuje, žena rodit doma může. Porodním asistentkám ale hrozí za vedení domácího porodu milionová pokuta. Mohou vést porod v nemocnici, s níž mají smlouvu, zdravotní pojišťovna to zaplatí. V dosahu ale musí být lékař pro případ komplikací. Porodní asistentky mohou pečovat o ženu v těhotenství a pak i po celé šestinedělí.

panda82 ( 5. května 2016 12:55 )

No a učtelky pak neví jestli je přivedla máti nebo babi, a v padesáti zvládat 15tiletého, no těbůch

Zobrazit celou diskusi