Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ekonomka mění název studijního systému? Název ISIS připomíná teroristy

Autor: mb - 
30. ledna 2016
20:22

Vysoká škola ekonomická v Praze uvažuje o změně názvu svého informačního systému. V současné době nese zkratku ISIS, která se ovšem vžila pro teroristickou skupinu na Blízkém východě. Podle VŠE může zkratka negativně působit na některé zahraniční studenty. Na kuriózní problém VŠE jako první upozornil server IHNED.cz.

Integrovaný studijní informační systém, zkráceně ISIS. Tak se jmenuje informační systém VŠE, který ale bude možná brzy přejmenován. „Tato zkratka by mohla být problematická pro zahraniční studenty, a proto pravděpodobně dojde k postupnému přejmenování na InSIS,“ řekla mluvčí VŠE Julie Daňková serveru IHNED.cz

VŠE by nebyla první

VŠE by nebyla první instituce, která by změnila název kvůli nechvalně proslulé teroristické skupině, jež působí nejen na Blízkém východě, ale už i v severní Africe. Kvůli negativní asociaci s džihádisty některé společnosti v zahraničí už přejmenovaly své produkty, či dokonce celou organizaci. Mezi podniky nechyběl např. výrobce čokolády, kadeřnický salon v USA nebo britský investiční fond. K nejkurióznějšímu přejmenování ale nejspíše došlo v dubnu loňského roku. Tehdy Světová meteorologická organizace přejmenovala hurikán ISIS na Ivettu.

Jméno ISIS bylo před nástupem islamistů spojováno téměř výlučně se stejnojmennou egyptskou bohyní, která byla symbolem dobré matky, ženy i ochránkyní před zlem.


Teroristická organizace Islámský stát také prošla během své existence vývojem. Dříve používala zkratku ISIL (Islámský stát Iráku a Levantu). Některá média v současnosti o islamistech píší jako o Daeš, což je arabská zkratka pro ISIL, ale sami islamisté ji neradi používají. Slovo je totiž podobné výrazu Daes, který znamená „ten, jenž způsobuje sváry“.


lobotom ( 2. února 2016 01:21 )

Ať si zahraniční studenti políbí *** a vypadnou jinam. Nikdo je sem nenutí, když se jim něco nelíbí. Na xenofilní nesmysly se peníze vyhodí, ale třeba budova jak je vidět, je stále jak za bolševika...

Zobrazit celou diskusi