Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

České "Wintonovy děti" vzpomínají: Odešel kus našeho života

"Wintonovy děti" vzpomínají na svého zachránce
"Wintonovy děti" vzpomínají na svého zachránce  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: Klára Brunclíková - 
2. července 2015
05:00

K muži, který jim zachránil život. K muži, kterému jejich rodiče důvěřovali tak, že své děti poslali samotné do nejistoty. Právě tam teď směřují myšlenky Čechů, tzv. Wintonových dětí, které mohly v okupovaném Československu nasednout do vlaku a ujet do bezpečí dřív, než začal transport do koncentračních táborů.

Bylo to zosobnění dobra, ten člověk dobro vyzařoval, rozdával ho na všechny strany. Neztratil příležitost, aby lidem něco nedal. Byl to fantastický člověk,“ vzpomíná smutně Zuzana Marešová, která jako dítě ve vlaku směřujícím do Anglie seděla.

Z jejího hlasu je slyšet, že smrt „Nickyho“, jak mu říká, ji velmi zasáhla. Na druhou stranu připouští, že Nicholas Winton prožil dlouhý život. „106 let se dožije málokdo a ještě k tomu v plném zdraví… ale odchází kus našeho života,“ vypráví dál paní Zuzana.

Z cesty vlakem, který ji odvážel do bezpečí, si pamatuje jen krátké obrazy. „Mám záblesky vzpomínek. Pohled z okna vlaku na peron, kde stáli plačící rodiče. Pak zmatek na Liverpool Station, když jsme přijeli,“ vrací se Zuzana do doby, kdy jí bylo jen sedm let.

Každá myšlenka, kterou teď budu mít, bude u něj… Raději na něj vzpomínám, jak byl plný humoru. Budu se ve vzpomínkách dívat spíš na to veselejší, co bylo,“ doplňuje žena, která patří mezi několik posledních lidí v republice hrdě nosících punc „Wintonovo dítě“.

Krátce zavzpomíná i Asaf Auerbach. I jeho vlak odvezl do Spojeného království. „Asi jsem mu neřekl - Děkuju, Nicholasi… Když jsem odjížděl, neřekl jsem ani - Maminko, tatínku, děkuju, že mě pouštíte - pak už k tomu nebyla příležitost,“ popisuje Auerbach.

„Bylo to něco ohromně obětavého, především ta buldočí nátura. Spousta lidí by řekla, že na to nemohou stačit… On na to zůstal sám a pustil se do toho…" doplnil Auerbach.

Na Wintona vzpomíná celý svět, v Praze chtějí přejmenovat nádraží

"Byl to člověk, kterého jsem obdivoval pro jeho osobní statečnost," řekl prezident Miloš Zeman, který Wintonovi loni předal nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva.

"Svět ztratil velkého muže," napsal britský premiér David Cameron. Hlavní britský rabín Ephraim Mirvis ocenil Wintonovu "výjimečnou odvahu, nesobeckost a skromnost" a připomněl, že se Winton dožil "tisíců potomků těch, jejichž život zachránil".

Pražský zastupitel za Trojkoalici Jan Čižinský oznámil, že chce navrhnout v zastupitelstvu hlavního města, aby iniciovalo přejmenování stanice na Nádraží Nicholase Wintona.

Podle tajemníka Federace židovských obcí ČR Tomáše Krause naplnil Winton poptávku Čechů po pozitivních vzorech a stal se pro ně hrdinou, ač on sám se za něj nepovažoval.

Právě Nicholasovi byla zasvěcena i výstava Wintonovy vlaky, kterou organizovala společnost Olgy Menzelové. „Jsem ráda, že jsem měla tu vzácnou možnost se s Nickym znát, a dokonce ho navštívit doma. Byl to výjimečný a skromný člověk, který měl do poslední chvíle velký smysl pro humor a při hovoru zejména na otázky politické reagoval ironií a sarkasmem sobě vlastním,“ zavzpomínala Menzelová.

Už teď se chystá další projekt. "Snažíme se našim rodičům postavit památník, poděkování za to, že nás pustili obětovali všechno, abychom mohli být v bezpečí," popsala ho Zuzana Marešová.

Sir Nicholas Winton zemřel ve středu, bylo mu 106 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ruudazvostravy ( 26. července 2015 10:59 )

Jasnágo,dědek si namastil ofycyjální cestou šrajtofly a nemusel se namáhat lámat zlatý korunki z hubi,jako ty eses f Aušwitcu.Jo,i to je herojyzmus.

bejlas ( 2. července 2015 09:50 )

Naprosto jedinečný člověk se srdcem na opravdu pravém místě. R.I.P.

majojo ( 2. července 2015 08:32 )

Je to jeden z mála lidí, kterého si můžu v tomhle světě plném šašků, zločinců a "celebrit" vážit.

abaron ( 2. července 2015 07:27 )

R.I.P.

Zobrazit celou diskusi