Když nad Chanovem zapadá slunce, máte před sebou obrázek jako vystřižený z úvodních scén laciného hororu. Sem tam výkřik, zničené domy... Sídliště rafinovaně skryté za kopcem mostecké periferie vzbuzuje strach. „Taxikář mě vždy vyhodí na okraji sídliště, bojí se jet dál,“ vypráví Blesku pracovnice místního Domu romské kultury, který pomáhá místním lidem integrovat se do běžného života.

Sídliště Chanov
Autor: Blesk TV - Lukáš Červený

Když tady loni proběhla kontrola z magistrátu, nestačila se divit. V některých bytech našla i patnáct obyvatel, další byl zase zamořený šváby a poničený plísněmi. To jsou příběhy z těch horších domů. V přízemí jednoho takového vás hned u vchodu praští do nosu hnilobný zápach, hromádky lidských výkalů a do toho tady pobíhají zvědavé děti.

Právě chanovský dorost občas zaměstná i hasiče, letos v červnu v jednom domě děti založily požár podpálením staré matrace.

Domy hrůzy zblízka, nebezpečí a nepořádek: Podívejte se na reportáž z Chanova v dnešních Bleskových zprávách:

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Pitva Bartošové odhalila nemoc! A reportáž z drsného Chanova! Bára Horáková, Lukáš Červený

Při procházce sídlištěm nás zaráží, jakým způsobem jsou zabezpečeny neobydlené části domů – nijak! Bez problémů se dostanete do posledního patra paneláku, kde mezi sutinami narazíte i na použité injekční stříkačky. „Vypadá to hrozně, to je jasný, ale proč to město nezabezpečí, proč se s tím něco nedělá?“ ptá se  jeden z místních obyvatel.

Sídliště Chanov
Autor: Blesk TV - Lukáš Červený

„Domy jsou staticky zajištěné, pokud zde jsou nebezpečné části, jsou tyto technicky zabezpečeny,“ tvrdí Ivana Jandová, mluvčí Mostecké bytové. Realita je ale jiná.  

Město se přitom snaží do péče o Chanov zapojit i nezaměstnané. V roce 2009-2010 třeba takhle dokázali uklidit skládky pod okny:

Sídliště Chanov - před a po úklidové akci.
Autor: Město Most

Úklid a opravy sídliště přitom stojí město slušné peníze. Z dokumentů na webu města se například dozvíte, že jen za úklid, který tady proběhne na konci října, město zaplatí 2 miliony 300 tisíc a celkově má město Most v rozpočtu na letošek pro Chanov vyčleněných přes 15 milionů korun! Už 60 milionů spolkla rekonstrukce čtyř domů v minulých letech.

Sídliště Chanov
Autor: Blesk TV - Lukáš Červený