Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víme, jak fungovala lanovka smrti: Stačil jediný telefonát!

Autor: Jan Doležal, Lukáš Vincourek - 
2. prosince 2013
15:29

Lanovka, která se v pátek utrhla v Přední Labské u Špindlerova Mlýna, podle dosavadního šetření nebyla černou stavbou. Blesku se navíc podařilo zjistit, že fungovala na  telefonické přivolání.

Nákladní výtah, který byl vyroben v 80. letech minulého století Československou plavbou labsko-oderskou (ČSPLO) , fungoval na jednoduchém principu. V dolní chatě lyžaři telefonem zavolali do chaty Bumbálka strojaři.

Ten připravil lanovku, zatímco zmínění hosté do jejího pojezdového zařízení vyskládali bagáž a lyže. Náklad poté putoval asi 400 metrů právě do zmíněné chaty. V žádném případě neměl výtah sloužit pro přepravu osob.

Majitel chaty není schopný výslechu

Majitel chaty i lanovky si dnes v dopoledních hodinách vyzvedl vozík zřícené lanovky. Podle policistů i drážní inspekce zatím není schopen výpovědi a je společně s rodinou v šoku.

Předběžné šetření navíc ukazuje, že obsluha lanovky nemohla zjistit, zda se na „palubě“ pojezdového vozíku nacházejí lidé či nikoli.

Podle drážní inspekce zatím rovněž není jisté, zda případ spadá do její kompetence. Dosud totiž není jasná specifikace lanovky, respektive nákladního výtahu. Příslušné dokumenty se zatím dohledávají na městském úřadě.

krampota ( 3. prosince 2013 09:08 )

Viděl někdo z vás film Jak se krotí krokodýli ? Na čem se tam vozily dětičky ? Každý druhý z nás by si řekl - když to uveze sudy s pivem, proč ne mně ? Jenom blbá souhra náhod a asi podcenění technického stavu panem majitelem, nic víc ...... Smutný začátek zimy

hofihofi ( 2. prosince 2013 19:40 )

s = z

hofihofi ( 2. prosince 2013 19:29 )

Jen tech urazu ve spitalech s doma delanych cirkularek a sekacek

hofihofi ( 2. prosince 2013 19:13 )

Kdybyste vedeli kolik takovych zarizeni je, vytahy, lanovky, traktory a dalsi, proste dokud se nic nestane neni zalobce, a na tehle lanovce svezeni lidem pry udajne nabizeli i majitele, zde uvedeno, v blesku.

joldh ( 2. prosince 2013 18:38 )

No asi ano!

Zobrazit celou diskusi