Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Maturity budou mít jen základní úroveň: Povinné předměty budou dva

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
26. září 2012
11:32

Maturity pravděpodobně budou mít v příštích dvou letech pouze jednu základní úroveň. Povinné předměty zůstanou místo plánovaných tří jen dva - z češtiny a cizího jazyka či matematiky. Nepovinné předměty budou také jen dva.

Počítá s tím novela školského zákona, kterou dnes schválila Sněmovna s úpravami, na nichž se dohodli poslanci s ministrem školství Petrem Fialou. Pro bylo 142 ze 158 přítomných poslanců.

Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Na její definitivní přijetí zbývá zhruba půldruhého měsíce, aby pozměněná pravidla platila před 15. listopadem. Do tohoto termínu totiž středoškoláci odevzdávají přihlášku ke zkoušce z dospělosti.

Změny jsou reakcí na kritiku letošních státních maturit, které byly podle expertů i studentů příliš obtížné. Lavina kritiky se snesla například na hodnocení písemných prací. Neuspělo v nich přes 21 procent studentů, což je o 1,7 procentního bodu více oproti loňsku. "V provedení letošních státních maturit došlo k řadě významných pochybení," přiznal Fiala. V příštím roce se to podle něho nesmí opakovat, což stávající pravidla nezaručují.

Předloha počítá například s tím, že by písemné slohové práce z češtiny opět hodnotili učitelé jmenovaní ředitelem školy. Dosud sloh známkovali anonymní hodnotitelé, které vybralo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, tedy CERMAT. Pro maturity v příštím a přespříštím kalendářním roce mají být použity nyní platné katalogy požadavků "pro základní úroveň obtížnosti".

rezacek ( 26. září 2012 13:31 )

Kromě otázek typu "Sojuz čechoslovacko-sovetskou družby, zaščita miru" a podobný krávoviny myslím, že maturita byla racionální a měla úroveň. Teď je to fraška - spíše sra.čka. Anebo je třeba, aby maturitu udělaly i děti zlodějů a papalášů z ODS a aby to pochopil i mladej Klaus?

krat5 ( 26. září 2012 12:34 )

nechápu, co pořád někdo řeší s maturitama, maturovala jsem za komárů, maturitní otázky měla celá republika stejný, v osm ráno je přečetli v dráťáku a učitel je přepsal na tabuli...všichni stejný podmínky, studenti gymnaázia, průmyslovek atd.....na nikoho se nebral ohled...teď mi to připadá, že se pořád snižuje úroveň středoškolského vzdělání...za chvíli budou středoškoláci na dřívější úrovni základky...někdy je to vidět v TV při různých vědomostních soutěžích...staří vědí víc jak mladí a to je skoro chyba...

Zobrazit celou diskusi