Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jízda králů poprvé od zápisu do UNESCO!

Jízda králů, koně zdobí 1600 papírových růží
Jízda králů, koně zdobí 1600 papírových růží  (Autor: Slávka Červená)
Autor: Slávka Červená - 
20. května 2012
21:22

To byla sláva! Jízda králů v Kunovicích na Slovácku měla dnes poprvé v historii světový charakter. Je zapsána  na prestižní seznamnehmotného dědictví  UNESCO.  Středem pozornosti byl král Jakub Machálek (10).

Kluk, který rád sportuje, tančí v souboru Handrláček a nerad se učí, zvládl jízdu skvěle. Byl již čtvtou generací rodinného klanu, který tento rituál absoloval.

„Ráno byl úplně klidný, na rozdíl od nás,“ konstatovala maminka Petra (37).  Ráno ho rodina strojila do ženského kroje, ve kterém podle pověsti uprchl král Matyáš Korvín z obklíčení. Jízdu absolvoval v sedle bílého koně Blesk. Byl v pořadí již čtvrtou generací v rodině,  která se jízdy účastnila. „V družině jel můj děda již v roce 1944. Taťka, Zdeněk Lůčný (59), v roce 1969, manžel Karel v roce 1996 a teď syn,“ chlubila se králova matka Petra (37). „Jsme rádi. Post krále je obsazen na několik let dopředu. Je to čest,“ řekla. Rodina hostí družinu. Nechala napéci 1300 koláčků, několik tisíc zákusků. Vína mají naštěstí Machálkovi ve svém sklípku dost a o slivovici nouze také není.

Na krále přispěl ""jezevec z Vysočiny" i Okamura

Krále doprovázela krojovaná družina 21 jezdců na namašlených koních. Každého zdobilo až 1600 papírových růžiček. Ty ve spodní části tvořily motiv kunovických výšivek. Přihlížející jezdcům – vyvolávačům, tleskali na vtipné vyvolávky. „Hýlom, hýlom, kdyby měli politici větší odvahu, nemuseli by nyní mnozí rozdělávat  doma podlahu,“ volal jeden. Pozdravili i „jezevce z Vysočiny“,  Miloše Zemana, který se na ně díval z balkonu radnice. V nových botách pak sešel dolů a vydoloval utajenou částku z peněženky, kterou vhodil do pokladničky jezdce. Vyvolávkám neušel ani Tomio Okamura. „Letos to bylo dobré, vyvolali mě jen dvakrát. To ve Vlčnově několikrát dokola. Měl jsem u sebe pět tisíc a musel jsem si půjčit. Teď jsem byl nachystaný,“ a ukázal peněženku plnou dvoustovek a pětistovek.  

V rozkroku mě bolelo 14 dnů, řekl pamětník

Jízdě přihlížel i Bohumil Píštěk (75), který před 50 lety jízdu vedl – dělal praporečníka. „Dělali jsme hlouposti a uvízl jsem s koněm mezi závorami u přejezdu. Najednou mě tam zavřely. Měl polokrevného hřebce a tak jsem je s ním přeskočil. Ale v rozkroku mě z toho skoku bolelo ještě 14 dní! Za trest jsem pak dostal koně chladnokrevného, klidného,“ smál se Píštěk.

Král prchal v ženském kroji

V Kunovicích má jízda tradici. Zmínky o ní jsou již z roku 1897. Tradice se datuje do předkřesťanského období a souvisí se svatodušními svátky. Ústřední postavou je král – panic. Podle pověsti jede na bílém koni, prchá z obklíčení přestrojen v ženském šatu, s tváří zakrytou pentlemi. V ústech má růži na důkaz mlčenlivosti. Po straně má pobočníky s tasenými šavlemi. Jejich úkolem je krále chránit. V čele průvodu jede praporečník, další jezdci jsou buď vyvolávači - ministři, kteří žádají rodiče o krále, anebo vyvolávači - výběrčí. Ti vyvolávají vtipné vyvolávky a inkasují za ně peněžní dary „na chudobného krála".

 

rudyptak48 ( 24. května 2012 12:54 )

22.3.1471 umírá náhle český král Jiří z Poděbrad (husitský král). Sněm v Kutné Hoře zvolil Vladislava Jagelonského (*1456, + 1516 ), tehdy patnáctiletého, syna polského krále Kazimíra, za českého krále. Panská jednota uznávala nadále za krále Matyáše Korvína, který ovládal část Čech, polovinu Moravy, Slezsko a Lužici. Do této doby spadá také začátek tradice jízdy králů ve Vlčnově. V té době, mladý král Vladislav II. Jagelonský, prchal se svou družinou v přestrojení do ženských šatů (kroje), před Matyášem Korvínem. Doprovod se podle pověsti bál prozrazení, tak dali do úst mladému králi květinu, aby nemohl mluvit. Tento zvyk se dodnes ve Vlčnově tradičně slaví. Takže ne Kunovice, ale největší zásluhu na zachování tohoto zvyku má obec Vlčnov. Kunovjané se rádi chlubí cizím peřím.

rudyptak48 ( 24. května 2012 12:33 )

Kde se ztratil můj komentář, Blesku?

Zobrazit celou diskusi