Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ježíši! Divadelníci netradičně ukřižovali Krista

Autor: pel, mivrk - 
7. dubna 2012
21:49

Dramatickému podání ukřižování Krista včera přihlížely desítky lidí na Jungmannově náměstí v Praze. Pouliční pašijová hra byla součástí akce Celostátní čtení bible, do které se zapojilo více než 60 měst České republiky.

Veřejné čtení bible v knihovnách a na náměstích je již druhým rokem doplněno alternativním představením v podání studentů herectví Divadelní fakulty akademie múzických umění (DAMU). „Čtení bible vyžaduje pozornost, a proto jsme se nechali inspirovat středověkou tradicí pašijových her,“ uvedli pořadatelé z nadačního fondu Bible 21.

Krátce po dvanácté hodině se Ježíš s dřevěným křížem a netradičně na chůdách vydal od Prašné brány na »křížovou cestu« k Jungmannovu náměstí, kde ho krátce po třinácté hodině divadelníci ukřižovali. Navzdory chladnému počasí přihlížely události desítky lidí.

Křížová cesta

Prochází jeruzalémským Starým Městem. Má kopírovat trasu, kterou kráčel Ježíš Kristus z místa, kde byl odsouzen, k místu ukřižování – na horu Golgotu.

Dnes se stejnou cestou ubírají davy poutníků, kteří během cesty absolvují čtrnáct zastavení. Každé z nich se váže k určité události Kristovy cesty s křížem na ramenou na jeruzalémské popraviště.

Zobrazit celou diskusi