Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bártovi ostří hoši už historické objekty v Praze hlídat nebudou

Autor: Kateřina Kycltová, lmk - 
31. ledna 2012
08:19

Prašná brána, Staroměstská radnice nebo třeba Petřínská rozhledna… To jsou jen příklady ze sedmi pražských věží, které už dva roky spravuje bezpečnostní agentura ABL. Podzimní změna koalice na pražské radnici však způsobila, že ABL teď o svůj lukrativní kšeft přijde. Praha si je zřejmě bude spravovat sama.

Pražské věže sice patří hlavnímu městu, jejich užíváním je však pověřena Pražská informační služba (PIS). „Ta má delegovací pravomoc pronajmout památky buď na dobu určitou, nebo na dobu neurčitou,“ vysvětlil pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09), který výpověď z nájmu navrhl.

Novotný především upozornil na podmínky, díky kterým ABL dohled nad sedmi turisticky atraktivními památkami získala. Správu sedmi věží totiž získala nejen na dobu neurčitou, ale zároveň s nejdelší možnou výpovědní lhůtou, která bude trvat celý jeden dlouhý rok. ABL pak navíc ročně Pražské informační službě za pronájem památek platila zhruba 55 milionů korun. „V době, kdy si památky pronajali, bylo vstupné 60 korun, nyní je to stovka. Ty peníze navíc mohly jít Pražské informační službě, potažmo Praze,“ dodal Novotný.

Roční výpovědní lhůta s ABL, kterou vlastní bratr poslance Víta Bárty (VV) Matěj Bárta, začne platit od zítřka, tedy od 1. února. „Definitivně však bude pražské věže spravovat někdo jiný až na konci ledna příštího roku. Zatím nevíme, jestli se bude vypisovat nové výběrové řízení, nebo jestli si je bude spravovat město,“ dodal radní Novotný. Sama společnost ABL se k výpovědi odmítla vyjádřit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi