Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Děda bojuje o Lukáška (8): Mámu zavřeli a teta ho má jen pro peníze!

Autor: Richard Veselý, evakk - 
31. ledna 2012
09:18

Alkohol, nepořádek, hrací automaty. Takové je údajně prostředí, ve kterém vyrůstá zrakově postižený Lukáš (8). Chlapcova matka je ve vězení, táta už nežije a opatrovnictvím je pověřená teta Simona T. (34), žijící s velkou rodinou v malém pronajatém bytě. Dědeček Vladimír Boula (58) už více než rok bojuje o chlapcovo svěření do své péče. Zatím ale marně.

Lukáš si za osm let prožil víc než mnohý dospělý za celý život. Jeho rodiče brali drogy, kvůli nimž skončili ve vězení. Chlapec byl svěřen do péče své tety Simony T. V malém bytě, společně s dalšími třemi dětmi, přítelem tety a jejím bratrem. Sociálně slabá rodina se často stěhuje, v současnosti žije v malém pronajatém bytě v paneláku v Řepích. Simona T. se navíc podle svých slov léčila s psychickými problémy.

Nakonec se chlapce ujal dědeček Vladimír Boula, který se ho snaží získat do péče a zbavit tak vlivu problematické rodiny. „Podle toho, co jsem se dozvěděl, je tam nepořádek, ti lidé hodně pijí alkohol a hrají automaty. Je jasné, že Lukáš se jich bojí,“ řekl Boula. „Každý rok se i s dětmi stěhují do jiného bytu. Stalo se i to, že v 1+1 bydlelo osm lidí, pět dospělých a čtyři děti.“ Dodal, že ačkoliv na Lukáše Simona T. pobírá příspěvky od státu, nestará se o něj, nekupuje mu oblečení, neplatí mu ani obědy ve škole, za minulý rok ho měla jen dvacet dní. Lukášův dědeček je přesvědčený, že má chlapce v opatrovnictví jen kvůli penězům. To ale Simona T. razantně popřela.

„Máme Lukáše rádi jako vlastního, a proto nechceme, aby byl svěřený do péče pana Bouly. Kvůli těm několika tisícovkám to neděláme,“ uvedla žena, která v prosinci porodila další dítě.

Dědeček se už jednou odvolal

Vladimír Boula se Lukáše poslední rok snaží získat do péče. I proto, že je vnuk to jediné, co mu zbylo po synovi, který v roce 2007 zemřel. „Svěření do mé péče doporučila i psycholožka. Soud si ale nic nezjišťoval a svěření do mé péče loni v lednu zamítl,“ dodal Lukášův dědeček. Ten se proti rozhodnutí odvolal a soud by měl znovu rozhodovat v březnu.

manolla1 ( 1. února 2012 00:14 )

Ne,každá teta je vyčůraná, ale v tomto případě, bych také svěřila dítě dědečkovi !  

manolla1 ( 1. února 2012 00:10 )

Píšete blbosti! Měla jsem ve výchově synovce - od 15 do 18 let. Žádné rozdíly jsem mezi ním a svými dětmi nedělala! Opak je pravdou! To jsem na něj pobírala směšných 300 Kč,- měsíčně.., od jeho biolog. matky ..., od státu veliký kulový, ještě nám sebrali rod. přídavky z důvodu výše finančního výdělku ( jsme totiž pracujíci lidé - aby bylo jasno )! Tak to u nás totiž chodí! Bordel na všech stranách!

manolla1 ( 31. ledna 2012 23:56 )

I na tomto případu je vidět, jaké neschopné - zrůdy - pracují na úřadech ( sociálka - soudy )! Bože můj, co jsem komu udělala, vždy když něco takového čtu, že se musím vážně hodně nas - rat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

e.44 ( 31. ledna 2012 23:03 )

To asi nebude, ale vzhledem k tomu, že tetě je 34 let, logiku ta tvoje poznámka nemá Podstatný je, aby se o kluka staral někdo, kdo má reálnou šanci být tu v dobré kondici dalších deset let, tedy do dospělosti chlapce. Netvrdím, aspoň podle toho, co se v Blesku píše, že teta je vhodnou osobou pro výchovu chlapce, jenom upozorňuji na to, že v případě svěření chlapce do péče dědečka může být překážkou i jeho věk .

zelena.karkulka ( 31. ledna 2012 20:53 )

jeden byl ,,neviditelný,,

Zobrazit celou diskusi