Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvoumiliardová pokuta za justiční palác je nelogická, říká bývalý úředník

Výstavba nového justičního areálu se v roce 2009 prodražila z 800 milionů na skoro dvě miliardy.
Výstavba nového justičního areálu se v roce 2009 prodražila z 800 milionů na skoro dvě miliardy.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: op, ČTK - 
12. ledna 2012
16:50

Dvoumiliardová pokuta, kterou udělil finanční úřad za pochybení při stavbě justičního paláce v Brně, je nesmysl! Tvrdí to exšéf odboru investic krajského soudu Jan Lippert. Podle něj chyby při stavbě justičního areálu, která se z původních 800 milionů prodražila na dvě miliardy korun, nikomu nezpůsobily škody.

„Nechápu, proč by nyní měl soud vracet státu dvě miliardy korun. Taková sankce je příliš přísná a nelogická,“ dodal Lippert.

Podle něj Finanční úřad Brno I nařídil soudu, aby státu vrátil dvě miliardy korun za výstavbu areálu, a to kvůli nesouladu mezi stanovenými podmínkami financování projektu a třemi smlouvami.

Podle nastavených podmínek měly být faktury splatné do tří týdnů, ale termíny ve smlouvách tomu neodpovídaly.

Dodavatelé prý dostali zaplaceno včas

V souvislosti s financováním výstavby nového justičního areálu v Brně bylo uzavřeno asi deset klíčových smluv.

„Všechny byly dodrženy a všichni dodavatelé dostali včas zaplaceno. Nikdo z nich si nestěžoval. Neměl ani na co,“ zdůraznil Lippert.

Ve třech smlouvách ale termíny splatnosti nesouhlasí s podmínkami. Podle bývalého soudního úředníka se liší o několik dní. Soud se proti pokutě odvolal k brněnskému finančnímu ředitelství. To do května rozhodne.

Smlouvy schvalovalo ministerstvo

Jan Lippert zdůraznil, že návrhy smluv předkládali soudu dodavatelé a schvalovalo je pak ministerstvo. Soud se ještě před tím s dodavateli domluvil na platbách, které se prý přesně podle smluv také uskutečnily.

Původně se přitom objevily spekulace, že sankce padla za údajné předražení projektu. To se ale nepotvrdilo. Předpokládalo se, že areál přijde na 805 milionů korun. Byl to ale jen hrubý nástřel ceny.

Ta se později vyšplhala na 1,938 miliardy! Nyní se spekuluje o tom, že v souvislosti s nařízením vrátit dvě miliardy státu mohly být na šéfy Krajského soudu v Brně podány i kárné žaloby.

mememumu ( 13. ledna 2012 18:31 )

A jakpak to v konečném výsledku zaplatí občané? Ta pokuta jde z jedné kapsy státu do druhé. Občané na ní nezaplatí vůbec nic.

sakra ( 13. ledna 2012 09:48 )

Samozřejmě. Klidně dejte pokutu a občané to v konečném výsledku zaplatí. Proč nedáte rovnou 100 miliard pokuty? Výsledek by byl stejný!!!

Zobrazit celou diskusi