Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přijdou o prsa! Dva tisíce Češek má praskající implantáty

2000 Češek by si mělo nechat vyměnit prsní implantáty
2000 Češek by si mělo nechat vyměnit prsní implantáty  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, ljš - 
5. ledna 2012
18:05

Asi dvě tisícovky Češek, kterým byly voperovány vadné implantáty firmy Poly Implant Prothese (PIP), by si je měly nechat vyjmout a nahradit je bezproblémovými. Doporučilo jim to ministerstvo zdravotnictví.

Implantáty PIP se loni začaly kvůli závadám stahovat z trhu. Francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS) loni oznámila, že se implantáty PIP stahují kvůli praskání a možným zdravotním komplikacím z trhu a přestávají se prodávat a vyvážet. Český distributor ve spolupráci se SÚKL pak okamžitě informoval zdravotnická zařízení v Česku. Implantáty se i tady stáhly.

Implantáty PIP se v ČR používaly při zkrášlovacích zákrocích a při rekonstrukčních operacích u pacientek, které přišly kvůli rakovině o prs. Lékaři voperovali asi 3000 těchto silikonových výplní 2000 žen.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá hlášeny nežádoucí příhody, dávané do souvislosti s prsními implantáty PIP, které byly implantovány na našem území,“ uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv na svém webu.

Bojí se celebrity o své zdraví?

Dominika Mesarošová (26)

„Nevím, jaký mám implantát, ale zajdu okamžitě ke svému lékaři, aby mě informoval. A pokud půjde o tu francouzskou firmu, reoperaci samozřejmě podstoupím. Přece nechci, aby mně něco prasklo.“

Hana Mašlíková (29)

„Nevím, jaké implantáty mám a trošku mě to děsí. Pokud na klinice zjistím, že tento problém postihl i mě, udělám vše proto, abych byla mimo nebezpečí.“

Týká se doporučení ministerstva i Vás? Necháte se operovat? Své příběhy a názory pište na tip@blesk.cz nebo do diskuze.

lynx ( 6. ledna 2012 00:27 )

To bude fofr. Silikonové blbky budou zběsile běhat po klinikách, budou propadat hysterii. rychle mi je vyměňte a když ta radši o dvě čísla většíííííí! U těch mi je to celkem šumafuk. Horší to bude u těch co mají implantáty po léčbě rakoviny prsu. Těch by mi bylo líto.

mopsamanda ( 5. ledna 2012 22:30 )

No nazdar, to teď budeme číst jenom články o tom, která z těch zlatokopek už je má vyměněné, a u které ještě mohou prdnout, ev. budou on-line reportáže o průběhu operace. O takové Mesárošové se už dlouho nepsalo, a vida vadné kozy, a už je zase ve fóru.

gogo ( 5. ledna 2012 21:43 )

Dva tisíce Češek má praskající implantáty ? Pod kolika názvy napíše Blesk to samé ???

matyldamatylda ( 5. ledna 2012 21:40 )

...uvnitř "děla"????....Sorry, nedalo mi to, některé překlepy jsou prostě boží!!!

alex_murphy ( 5. ledna 2012 20:26 )

Konečně má Mašle a Mesároška zas důvod ke zviditelnění.

Zobrazit celou diskusi