Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úředníci rozhodli: Oulický, majitel černých staveb, nemusí bourat

Autor: Ondřej Čermák - 
7. listopadu 2011
05:00

Má miliony a také spousty vlivných kamarádíčků mezi politiky. Proto má Patrik Oulický (46) pověst nejmocnějšího kmotra na severu Čech. Dělá si tam, co chce. U své rezidence v Moravanech postavil načerno několik staveb. Navíc v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Kdokoli jiný by zaplatil vysokou pokutu a všechny stavby by musel srovnat se zemí. Ne tak Oulický. Kmotr za vydatného přispění úředníků už totiž bourat nemusí!!!

Mohutné opěrné zdi, tenisový kurt, krytý vjezd k domu nebo obrovský bazén. To jsou některé položky na seznamu černých staveb, které si bez povolení nechal Oulický postavit u své luxusní rezidence v Moravanech. Když se na to přišlo a hrozily mu tvrdé sankce, mocný milionář začal tahat za nitky.

Nejprve stavebnímu úřadu v Trmicích, který jako jediný nařídil zbourání staveb, případ odebrali krajští úředníci a předali ho ústeckému magistrátu. Tam má kmotr mnoho přátel, a to napříč politickým spektrem. Především od magistrátu také už mnoho let dostává stavební zakázky.

Výsledek? Magistrát případ odložil. Nespravedlnost byla tak očividná, že se do hry musel vložit i ombudsman, na jehož popud se úředníci začali případem opět zabývat. Celkem si nad ním lámali hlavy skoro čtyři roky. Výsledkem je, že kmotr nezaplatil na pokutách ani korunu, pouze musel zbourat krytý vjezd a snížit mohutné opěrné zdi. Zbytek černých staveb včetně obrovského bazénu úředníci potichu zlegalizovali.

„Ve věci bazénu bylo stavebním odborem vydáno dodatečné povolení stavby a souhlas s užíváním, toto rozhodnutí je již v právní moci,“ potvrdila Klára Křivská, vedoucí oddělení sekretariátu ústeckého primátora.

Blesk se proto zajímal, z jakého důvodu bylo povolení uděleno. Po dlouhém čekání přišla z magistrátu pouze nicneříkající odpověď. „Zákon umožňuje jakémukoli občanu požádat o dodatečné stavební povolení. V případě, že jsou splněny veškeré zákonné podmínky, je stavba dodatečně povolena,“ uvedl mluvčí města Jaroslav Kouba.

Korunu všemu nasadil Oulický právě v případě krytého vjezdu. Starý, zhruba pětimetrový břidlicí obložený vjezd musel zlikvidovat. Ale aby všem ukázal, zač je toho loket, nechal si postavit nový. Krásný, zděný, celozastřešený, velikosti menšího rodinného domku.

mirkazam ( 2. února 2015 12:46 )

Tak se to pánové dělá...Kolikpak musel vysolit úředníkům za to zlegalizování.Až vás přijdou buzerovat,že jste při stavbě něco o dva metry ať je to cokoliv překročili, tak tady máte ,,příklad " na který se můžete odvolat.Přece u nás je spravedlnost a všem se měří stejným metrem,nebo se mýlím ???

e.44 ( 8. listopadu 2011 12:16 )

Mě to zase připomíná dobu před devětaosmdesátým. Chceš mít výhody? Chceš mít vyjímky? Tak pojď mezi nás do strany a staň se soudruhem, prokaž svojí loajálnost ke straně a něco pro ní udělej. Pak se ostatním můžeš jenom smát a oni proti tobě nesmějí ani nic říct. Příde mi rozhodně pravděpodobnější, že současná "elita" pochytila tyhle móresy od "elity" předešlé, spíš než ze vzdálené doby husitské. Současní politici, "vychovaní" politiky doby předešlé nemohou být dobrými politiky. Zbavování se "dědičného zatížení" z doby minulé je během na hodně dlouhou trať.

dolezrad ( 8. listopadu 2011 11:40 )

Oulický ?? Co umí, dělá něco prospěšného ?? Ať došel ke svému bohatství jakkoliv - ať si ho ve zdraví užije. To ale neznamená, že pro něj neplatí (byť diletantsky napsané) zákony. Připomíná mi to husitskou dobu s odpustky. "Kupte si odpustky a můžete vraždit, smilnit - vše vám bude odpuštěno." Ve státě bez vymahatelného práva se mi nechce žít!! Jak to,že to tady tak hrozně nefunguje? A jakto, že proti tomu nejde nic dělat? To jsme opravdu banánová republika? Co všechno si ještě necháme líbit? A jak tohle bezpráví napravit? Zdá se,že Češi nad sebou potřebujou bič! Ale považte, kdo ho dnes má v ruce???

wrunx ( 7. listopadu 2011 20:15 )

Tady máte tu svojí demokracii, naivkové...

billgates1 ( 7. listopadu 2011 15:24 )

Vám taky-pevné nervy...

Zobrazit celou diskusi