Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolaps v Ostravě: Na dálnici uvízla obří cisterna

Autor: Ivana Žáková, zufk - 
12. října 2011
12:25

Doprava v Ostravě zkolabovala kvůli havárii nadměrného nákladu na dálnici D1 poblíž centra města. Tahač s cisternou narazil do mostu na Hlučínské ulici ve směru na Petřkovice a technici se ho dvanáct hodin snažili vyprostit. Dálnice je v obou směrech uzavřena, v Ostravě se tvoří zácpy a dlouhé kolony. Odkloněna musela být také autobusová a městská hromadná doprava. Statici se obávají o most přes dálnici.

Na místo byli povoláni specialisté a bylo využito speciální techniky, díky níž se před malou chvíli podařilo skruž vyprostit z pod mostní konstrukce. "Hledáme nejvhodnější postup k naložení předmětné skruže a jejímu odvezení z místa," popsala aktuálně událost na dálnici ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

„Zdaleka nedovede říct, kdy bude dálnice zprovozněna. Most ještě musejí prohlédnout statici,“ sdělil Blesku dispečer Národního dopravního informačního centra Petr Válový.

 

Technici byli naprosto zoufalí. Už od úterního večera se snažili v Přívoze zpod mostu vyprostit zaseklou cisternu. Řidič polského kamionu jel po D1 směrem na Bohumín, když s ním narazil do mostu, který spojuje Ostravu s Opavskem. Nehoda se stala na 362. kilometru ve směru na Bohumín. Přesně pak na spojce silnice I/56 při výjezdu z Ostravy-Přívozu do Petřkovic, na ulici Hlučínské.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Niny Ledvinové udělal chybu autodopravce, který si neporovnal velikost a výšku cisterny a mostní kontrukce. „Prostě most zkusil podjet a nevyšlo mu to. Všechny naše mosty mají standardní výšku,“ podotkla Ledvinová. Jak dodala, ani tento most není zvedací a nedá se s ním nijak manipulovat.

Zaseklý náklad se marně snažily vysunout zpod mostu již tři vyprošťovací týmy. Na místo nehody přijela ještě těžší technika, které se podařilo cisternu uvolnit.

„Na místě pracuje statik a byli povoláni také další specialisté, aby posoudili odstranění železné zkruše a případné poškození mostu,“ sdělila Blesku ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Spekulace o době otevření dálnice jsou podle ní zcela bezpředmětné. Nicméně se bude policie snažit zpovoznit dálnici alespoň v jednom směru, tedy od Bohumína.

„Policisté prověřují všechny informace k dopravní nehodě, zda byly respektovány normy, související s přepravou nadměrného nákladu,“ dodala Holčáková. Pokud se přece jen podaří cisternu vyprostit, dálnice nadále zůstane uzavřena.

Na místě je policie, která odklání dopravu. Objízdná trasa byla stanovena v Petřkovicích směr Koblov a Hrušov. Další objízdná trasa vede z Hlučína směr Děhylov a Ostrava-Poruba. Odkloněna musela být i městská hromadná doprava ze směru Ostrava-Přívoz na Petřkovice a Hlučín.

Z důvodu tvoření kolon dochází na mnohých linkách ke zpoždění oproti jízdnímu řádu i v řádu desítek minut. „S ohledem na významnost neprůjezdné silnice se postupně zahlcují i komunikace v jiných částech města, což má vliv také na pravidelnost MHD prakticky v celém městě,“ informoval Blesk zástupce ostravského podniku MHD.

gPenAFjK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi