Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší meteorický roj zasáhne večer Zemi!

V sobotu večer budou padat stovky meteorů za hodinu
V sobotu večer budou padat stovky meteorů za hodinu  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: tbc, mivrk - 
8. října 2011
05:30

Nebeskou podívanou, jakou nebude možné vidět na obloze nad Českem nejméně do roku 2050, slibují na sobotní večer astronomové. Kolem 22. hodiny zasáhne atmosféru meteorický roj Drakonid. Na obloze bude vidět až deset meteorů za minutu. Hvězdné divadlo může překazit jen zatažená obloha, kterou předpovídají meteorologové.

Drakonidy dostaly název podle souhvězdí Draka, ze kterého vyletují. „Jedná se o nejkřehčí částice, které mezi meteorickými roji pozorujeme. Proto jsou pro astronomy tak zajímavé,“ uvedl Pavel Koten z Astronomického ústavu Akademie věd. Modely ukazují, že meteory budou oblohu křižovat v extrémně vysokém počtu. Podobná podívaná se nebude podle nich opakovat nejméně do roku 2050.

Pro srovnání v letním období dosahují tzv. Perseidy frekvence kolem 60 až 80 meteorů za hodinu. Drakonidy by měly dosáhnout frekvence až několika set meteorů za hodinu,“ dodal astronom.

Hvězdáři z observatoře v Ondřejově se dokonce účastní speciální mezinárodní mise ve Švédsku. Pozorovací letouny Falcon budou mít na palubě české speciální fotopřístroje. Pozorování úchvatného nebeského představení v Česku bude ztěžovat zřejmě počasí. Meteorologové předpovídají na většině území v sobotu večer velkou oblačnost i dešťové přeháňky.

Jak pozorovat meteory

Meteory budou vylétat ze souhvězdí Draka, které bude přímo nad hlavami pozorovatelů (80° nad severním obzorem – místem, kde zapadá slunce). Nejlepší zážitek přinese pozorování pouhým okem z místa, které není příliš zasaženo městským osvětlením.

V případě jasného počasí může pozorování komplikovat ještě Měsíc, který se blíží úplňku. Takže se postavte tak, aby byl ukrytý za nějakou terénní překážkou nebo domem.

pelagie ( 8. října 2011 09:34 )

marie60, doufat můžeš, ale zataženo zůstane a uvidíme velký kulový ......

marie60 ( 8. října 2011 09:06 )

 Doufám, že se trochu večer vyjasní, jinak p.r.d uvidíme

Zobrazit celou diskusi