Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Herec Táborský: Slovanskou epopej nechte na Moravě

Autor: Ondřej Požár - 
21. září 2011
17:05

Moravský Krumlov získal ve válce o Slovanskou epopej dalšího známého spojence. Při středeční prohlídce pláten se jím stal populární herec Miroslav Táborský. Jihomoravské město má navíc v ruce posudek expertů, který přesun obřích pláten do Prahy nedoporučuje.

„Kloním se k těm, kteří říkají, že by Slovanská epopej měla zůstat v Krumlově. A to aspoň do doby, než Praha splní, co malíři slíbila, tedy že postaví pro plátna vlastní budovu,“ říká Táborský.

Ten v Krumlově odhalil zrenovovanou sochu Jana Nepomuka, na jejíž rekonstrukci přispěl spolumajitel Vinné galerie Tomáš Vican, který produkoval vinařské komedie Bobule a 2Bobule, kde Táborský hrál vinaře Kozderku.

Slovanská epopej vydělává, přesto ji odvezou

Plátna Alfonse Muchy jsou letos druhá nejnavštěvovanější výstava metropolitní galerie. Přesto chce vedení Galerie hlavního města Prahy (GHMP) odstěhovat v listopadu Slovanskou epopej z Moravského Krumlova do Veletržního paláce.

Krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) míní, že by bylo lepší nechat plátna Alfonse Muchy na jihu Moravy. A zaštiťuje se odborným posudkem Národního památkového ústavu. Podle něj je přemístění díla nevhodné.

Letos už vidělo patnáct obřích obrazů s výjevy z historie Slovanů skoro 14 tisíc lidí. „Od 19.dubna do 4.září to bylo 12 698 lidí. V porovnání s ostatními výstavami je to vysoké číslo, lepší je jen Trojský zámek. Epopej je druhá,“ upřesnila mluvčí GHMP Michaela Moučková.

Podle ní se plátna odstěhují v listopadu do Prahy, kde se přidají k pěti obrazům Slovanské epopeje, přestěhovaným letos v únoru.

Bitva o plátna zvedla návštěvnost

Muchovo dílo se mělo převézt už loni na podzim. A právě to zvedlo návštěvnost na neuvěřitelných 50 tisíc lidí!

Starostovi Krumlova Tomáši Třetinovi se tedy pochopitelně přemístění pláten na dva roky do hlavního města vůbec nelíbí.

„Je na pováženou, zda by v době konce pražského Divadla Komedie neměl tamní magistrát investovat peníze spíš do zachování podobných kulturních skvostů, než do stěhování Slovanské epopeje, která je tak svázaná s Moravským Krumlovem,“ míní Třetina.

petras25 ( 22. září 2011 09:14 )

Mě by zajímalo co dělá pan starosta pro blaho epopeje. Byl jsem na výstavě a to, co jsem viděl, to je neskutečná hrůza. Tak nedůstojné prostředí. Informační tabule k epopeji žádné nejsou. Moravský Krumlov si nezaslouží epopej a nemůže se divit, že plátna budou přestěhovány. Dřív jsme byl pro jednoznačné ponechání obrazů v Krumlově. Po návštěvě jsem otočil o 180°.

Zobrazit celou diskusi