Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další pochod ve Varnsdorfu: Dav obléhal ubytovnu

Autor: ČTK, Kjos - 
17. září 2011
14:47

AKTUALIZUJEME: Na náměstí ve Varnsdorfu se po poledni na protiromskou demonstraci sešlo asi 500 lidí. Zazpíval si hymnu a pak se vydali k ubytovně Sport, kde žijí převážně Romové. Na místě zasahovali i těžkooděnci, jinak by ubytovna byla v nebezpečí. Akci svolal Lukáš Kohout.

Zástupce radnice vyzval v 15:15 demonstranty, aby se rozešli, ti ale neuposlechli. Lidé se naopak sešikovali, sedli se na zem, zpívali hymnu a odmítali se pohnout. Pak celý dav vyrazil jinam, prošli kolem problémové ubytovny na T.G. Masaryka a míří do centra. "Další pochod už ale nebyl hlášený a je nezákonný, budeme proto vyzývat účastníky, aby se rozešli, ty, kteří neuposlechnou předvedeme na služebnu," řekl severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Pochod se nejprve vydal po Národní třídě a směřuje k ubytovně Sport. Lidé nesou transparenty s nápisy Čech Čechům nebo Nebijte nás, jsme tu doma. Nabízejí rovněž k podpisu "petici proti lživým médiím". Rovněž zazněla píseň Pane prezidente od Jarka Nohavici, to pak dav volal: Ať to slyší na Hradě.

Policie dosud zasahovat nemusela, pochod je ohlášen, pořádkové síly jsou ale připraveny zasáhnout, pokud to bude třeba. Na místě operuje asi 300 policistů.

Policie kontroluje auta na příjezdových trasách, hlídkuje i na místním vlakovém nádraží. Půl hodiny před ohlášeným začátkem demonstrace předvedli policisté na místní služebnu 14 mužů, z nichž někteří měli na těle tetování běžné u brněnských fotbalových rowdies.

"Devět z nich jsme zadrželi na nádraží, další po městě pro podezření z různých přestupků. Někteří neměli doklady, u několika z nich jsme našli nože," dodala Hrubešová.