Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koňský šlechtic: Jeho hlavním posláním je rozmnožování!

Autor: Jindřich Bíč, evakk - 
4. září 2011
07:17

Uhlově lesklá srst. Neuvěřitelných 160 cm dlouhá vlnitá hříva a elegantní držení těla. To je Baron van Odingastate, impozantní fríský vraník. V anketě o nejkrásnějšího koně České republiky roku 2011 vyhlašované pardubickým závodištěm jej vítězem zvolila široká veřejnost. Asi právem. Fríští koně patří mezi koňskou šlechtu a jsou ozdobou mnoha šlechtických panství. Ostatně ne náhodou jeden z těchto koní, jejichž hodnota dosahuje mnoha set tisíc korun, stojí i ve stáji zámku herce Karla Rodena.

Přestože je Baron skutečným koňským šlechticem, péče o něj je stejná jako u jiných koní. „Více práce je určitě s jeho 160 cm dlouhou a hustou hřívou, kterou nosí zapletenou do copu a copy svázané do pytlíčků,“ říká jeho majitelka veterinářka Gabriela Jašurková-Mikutová. Každé 2–3 týdny musí jeho hřívu rozplést, umýt, rozčesat, vysušit a svázat, což je práce skoro na celý den.

S volnou hřívou Baron normálně být nemůže, jakmile by totiž sehnul hlavu, třeba k jídlu, hříva by se mu dostala pod kopyta nebo do tlamy a část by si jí poškodil. „Zbytek by byl neustále rozcuchaný a opakovaným pročesáváním bychom hřívu úplně zničili,“ doplňuje Mikutová. S rozpuštěným porostem hlavy proto chodí jenom při zvláštních příležitostech, jako jsou třeba výstavy.

Dostává seno i müsli

Zdravý a krásný je Baron i díky své stravě. „Dostává seno, kvalitní müsli pro koně, oves, vitaminy a minerály,“ prozrazuje Mikutová, ale přiznává, že Baron velmi rád jí a že ho musí hlídat, aby neztloustl. Baron je totiž jediný hřebec v ČR, který získal povolení k připuštění klisen v rámci fríské plemenné knihy. Proto je jeho hlavním posláním rozmnožování. S vybranými klisnami má zásluhu na tom, že fríské plemeno zůstává stejně kvalitní, jako bylo doteď. Mimo sezonu se majitelé věnují Baronově drezuře. Například v loňském roce Baron zvítězil v drezurním šampionátu fríských koní.

FRÍSKÝ KŮŇ

Domovem tohoto plemene je Frísko v severní části Holandska. Ve středověku s fríským koněm vyjížděli rytíři do boje, protože tato zvířata byla schopna bez problémů unést obrněné bojovníky. V pozdější době byl fríský vraník hlavně pro svou barvu hojně využíván v pohřebnictví, ale tyto doby už jsou naštěstí pryč. Dnes jeho linie krku a hřbetu dělá z fríse ideálního koně pro prezentaci královské rodiny při slavnostních příležitostech.

e.44 ( 4. září 2011 10:58 )

Skutečně nádherný kůň , ovšem byl by nádherný i bez té nepřirozeně načančané hřívy. A kdyby sem dali fotku, kde ho hříva tolik nezakrývá, mohli by tu lidé lépe obdivovat jeho nádhernou stavbu těla.

kendex ( 4. září 2011 09:41 )

Nádherný kůň!

Zobrazit celou diskusi