Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvýšení DPH: Běžná rodina za rok zaplatí o 8 tisíc více!

Rodina si ročně připlatí o 8 tisíc
Rodina si ročně připlatí o 8 tisíc  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: Pavlína Kosová, mivrk, krč - 
3. září 2011
05:00

Češi nebudou mít o letošním Silvestru důvod příliš vesele vítat Nový rok. Přinese totiž zdražení a zároveň nižší některé sociální dávky. Poslanci definitivně posvětili zvýšení snížené DPH z 10 na 14 % pro příští rok, a sjednocení daně na 17,5 % o rok později. Od ledna tak podraží hlavně potraviny, léky, hromadná doprava, teplo, voda, knihy, noviny či dětské plenky. Rodina Kouřilových z Pardubic tak v pátek s Bleskem spočítala, že si bude muset připravit více než 8 tisíc korun ročně navíc.

Zvýšení daně prošlo hlasy koaličních poslanců. Opoziční ČSSD nepomohlo ani to, že do Sněmovny narukovala s transparenty „Stop vládě. Nehlasuji pro reformy, které škodí této zemi“, ani silné výroky.

„Ženete řadu lidí do sociální situace, kde ti lidé pro sebe nevidí žádné východisko, žádnou naději,“ vpálil vládě šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Hejtman David Rath pak osočil přímo premiéra Petra Nečase (ODS): „Vy jste jako masový vrah, který říká, že je velký humanista a neublížil by mouše!“

Asi 110 korun víc na hlavu měsíčně

Zvýšení DPH bude znamenat mimo jiné zdražení potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na kulturu a sport, knih, novin, vody a tepla. Vláda na oplátku občanům zvýší slevu na vyživované dítě o 150 korun měsíčně. To vše má podle propočtů ministerstva financí nejvíc postihnout důchodce, jejichž domácnosti budou mít o 313 Kč měsíčně vyšší výdaje.

Chudší rodiny s dětmi si pak budou muset připlatit měsíčně 260 korun. Podle analytika ČSOB Petra Dufka to bude dělat v průměru asi 110 Kč na člena domácnosti. Vláda chce peníze vybrané na DPH použít na rozjezd důchodové reformy.

Rozpočet pak má ušetřit další miliardy na škrtech v nemocenské, rodičovské i stavebním spoření, které Sněmovna také poslala do Senátu. Dá se předpokládat, že ten tyto změny vrátí Sněmovně, ale vládní poslanci mají sílu je definitivně přehlasovat.

Rodina Kouřilových: My si připlatíme 7824 korun ročně

Rodina Kouřilových z Pardubic už nyní počítá každou korunu. Když v pátek s Bleskem počítala, co pro ně rozhodnutí poslanců bude znamenat, dospěla k sumě téměř 8 tisíc. O tolik víc budou muset ročně vydat. Václava Kouřilová (30) je prodavačka na mateřské dovolené a přispívá do rodinného rozpočtu 7600 korunami z mateřské.

Její manžel a Pavel Kouřil (33) jako technik nosí domů 16 000 korun měsíčně. „Je to hrozné, když se to takto spočítá. Asi budeme muset ušetřit při nákupech potravin. Už nyní je náš rodinný rozpočet na hraně, nic neušetříme,“ komentovala rozzlobeně zvýšení daně maminka dvouletého Adama.

Nižší podpora stavebnímu spoření

Stát bude přispívat ročně maximálně 2000 korun. Nově totiž bude příspěvek představovat 10 % místo nynějších 15 % z naspořené částky. Maximálním limitem pro jeho výpočet bude ale 20 000 Kč.

Novinkou je také zdanění připsaných úroků, samotná státní podpora se danit nebude. Vláda si od toho slibuje úsporu až 6 miliard korun. Navrhuje ale, aby od roku 2013 státní podporu dostali jen ti, kteří využijí stavební spoření opravdu na bydlení.

1002232:gallery:true:true

10 nejdůležitějších změn ze sociálního balíčku úspor

- Porodné se bude vyplácet jen za první narozené dítě, a to pouze rodinám, jejichž příjem nepřesáhne 2,4násobek životního minima. Uspoří se: 1,3 miliardy Kč

- Snižuje se celková vyplacená částka u čtyřleté varianty rodičovského příspěvku, stejně jako u dvouleté varianty to bude celkem 216 tisíc. Uspoří se: 1 miliarda Kč - Lidé, kteří odejdou ze zaměstnání z vlastní vůle nebo po dohodě, budou mít nárok na nižší podporu v nezaměstnanosti – jen 45 %. Podpora se bude vyplácet až po uplynutí doby odpovídající odstupnému. Uspoří se: nelze odhadnout

- Zachová se nemocenská ve výši 60 % denního vyměřovacího základu po celou dobu nemoci (dříve se po 30. dni bralo 66 % a po 60. dni 72 %). První tři dny se neplatí. Uspoří se: 2,3 miliardy Kč

- Stát bude nemocenskou proplácet až od 22. dne neschopnosti, firmy tak budou platit místo nynějších dvou nově tři týdny nemoci. Uspoří se: 1,8 miliardy Kč

- Lidem bez práce stát začne vyplácet kompenzace odstupného (ve výši 65 % průměrného výdělku), které od firem nedostali. Nyní nemají tři měsíce nárok na podporu a nikdo nezkoumá, zda odstupné dostali. Náklady: nelze odhadnout

- Příspěvek na péči se v prvním stupni sníží ze současných 2000 na 800 Kč měsíčně. Uspoří se: 1,67 miliardy Kč

- Omezení výplaty sociálního příplatku pro rodiny, kde alespoň jeden její člen má dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Uspoří se: 1,3 miliardy Kč

- Nezaměstnaní nebudou moci pobírat dávky a současně pracovat, jak je to nyní v některých případech možné. Uspoří se: 820 milionů Kč

- Sazba pojistného na sociální zabezpečení se pro firmy nesníží na 24,1 %, ale zůstane na 25 %. Uspoří se: 9,2 miliardy Kč

drsnak ( 30. prosince 2011 17:49 )

Jo můžete, dělám v zemědělství. Ale bohužel ani s těma hodinama navíc to není žádnej zázrak. Nevím kde se tu vzala ta diskuze teď tohle jsem psal už dávno.

paja296 ( 30. prosince 2011 17:38 )

"za loňský rok jsem měl skoro 600 hodin přesčasů" Dobrý den mohu prosím vědět co máte za práci že máte tolik hodin navíc ???

margarita33 ( 4. září 2011 20:56 )

ne,to ne,já jsem to nemyslela na ty rodiny,co už mají děti větší a třeba nastředních,pro ně to musí být ještě větší hrůza,než pro ty,co mají děti malé,ty školou povinné už potřebují hodně věcí,co ty malé ne A pane drsnák,nepředpokládám,že nějaké důchody budou,vždyť kdo se dožije takového věku v práci???Myslím,že lidé budou vymírat brzo na chudobu a nebo na nemoci,protože nebudou mít ani peníze na to,aby si zaplatili ošetření nebo koupili léky.

drsnak ( 4. září 2011 09:50 )

Máte pravdu že nevybrali zrovna nejlepší příklad ale to nemění nic na skutečnosti, že se mají dobře hlavně flákači a nepřizpůsobivé rodiny. Já čím víc dělám, tím víc mi sebere stát na daně a různé poplatky. Dětem na školy jde se stravou a ubytováním kolem 10 tisíc měsíčně a to je chválím že jsou holky skromné a vystačí s malým kapesným. Když budu trošku konkrétní, za loňský rok jsem měl skoro 600 hodin přesčasů a nezbylo ani na tuzemskou dovolenou. A upozorňuju že nikdo nekouříme, nepijeme ani nechodíme do kina. Ano holky občas na zábavu jdou ale to jinak ani nejde.

drsnak ( 4. září 2011 09:40 )

Omlouvám se já si nepřečet pořádně ten článek. Teď po přečtení už s vámi souhlasím, ten můj spodní příspěvek neberte vážně, myslel jsem že mluvíte o rodinách obecně.

Zobrazit celou diskusi