Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Noční nebe plné hvězd a planet, lítat bude i ISS

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
1. srpna 2011
17:00

Začátek srpna nabídne zájemcům o noční oblohu skvělou podívanou. Během příštích pár dnů bude po setmění k vidění hned několik planet a hvězd, které běžně nemůžeme spatřit.

Noční oblohu zdobí planety Saturn, Jupiter a Mars. Roste aktivita nejznámějšího meteorického roje Perseid. Vzdálený vesmír nabízí mlhoviny, hvězdokupy a galaxie. Aktivní Slunce má na sobě skvrny a pozorovat je také možné ranní přelety Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Týdny plné hvězd

Saturn svítí na večerní obloze nízko nad západním obzorem v souhvězdí Panny. Zapadá ale už hodinu před půlnocí a období jeho viditelnosti končí. Ranní oblohu zdobí velmi jasný Jupiter v jižní části souhvězdí Berana a načervenalý Mars v souhvězdí Býka. Po půlnoci je možné dalekohledem vyhledat v souhvězdí Ryb planetu Uran a v souhvězdí Vodnáře planetu Neptun.

Pozorovat je možné i padající hvězdy z meteorického roje Perseidy, který bude vrcholit 13. srpna. Meteory vylétají ze souhvězdí Persea. Aktivita Slunce roste. Nabízí několik skupin skvrn, které je možné pozorovat dalekohledem odcloňujícím větší část slunečního světla. Chromosférickým dalekohledem lze pozorovat výbuchy plynů ve sluneční atmosféře. Celý týden jsou navíc z české kotliny dobře viditelné ranní přelety ISS.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi