Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tornádo v Česku: Milionové škody, další možná přijdou!

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Krčál, mivrk, rum - 
23. června 2011
06:30

VIDEO: Tornádo ve Starých Čivicích na okraji Pardubic za sebou zanechalo obrovskou spoušť. V tovární hale, kterou vír rozebral na kousky, přišlo dočasně o práci na dvě stovky lidí. Zničené jsou střechy rodinných domků. Škody jdou do desítek milionů korun. Další vzdušné víry viděli lidé na Chrudimsku i na Nymbursku. Ty však nebyly již tak ničivé.

Tornádo připravilo o práci na měsíc až dvě stovky pracovníků firmy Jtekt. Jejich hala je téměř bez střechy i jedné ze stěn. Škody jdou do desítek milionů. „Hasiči tam zakázali vstup. Smí se jen do nezničených částí. Až se uklidí bordel ze střech, který by mohl na někoho spadnout, pak se teprve posoudí, co se bude dělat dál. Statika je většinou v pořádku, asi dva sloupy jsou ohnuté. Opravy odhaduji tak na čtyři týdny,“ řekl Petr Jezdinský z firmy Takenaka, která objekty stavěla.

Sousední společnost KYB Manufacturing Czech odhaduje škody na deset milionů korun. Tornádo jim poškodilo střechu administrativní budovy a mobilní sklad s díly pro výrobu tlumičů. Vzdušný vír zanechal škody i v rodinné zástavbě Starých Čivic, kde v úterý lidé sčítali škody. Městská policie nasadila zásahový tým, který lidem rozřezával stromy a odstraňoval nebezpečné rozbité části.

Špatně dopadla i místní restaurace, která přišla o část střechy a zmrzlinový stánek před ní. „Provizorně jsme střechu zakryli, plyn, elektřina, voda funguje, takže můžeme otevřít,“ byl optimista nájemce restaurace. Dům nedaleko hospody přišel také o téměř celou střechu. Poškozeno bylo i několik dalších rodinných domků. Jako zázrakem se nikomu nic během běsnění přírodního živlu nestalo.

Přijdou do Česka další tornáda? Meteorologové: To neumíme říct

Krupobití, přívalové deště, a hlavně radikální ochlazení. Takové počasí vtrhlo ve středu odpoledne do republiky. Psí počasí jsme si v Čechách užili nejvíce v noci, na Moravě a ve Slezsku přetrvá ještě ve čtvrtek dopoledne.

„Se studenou frontou přichází i ochlazení. Dnes bude jen 19 až 23 stupňů. Nejchladnější bude sobota. Teploty se vyšplhají maximálně ke dvacítce. Chladná budou i rána. Místy jen sedm stupňů,“ upozornila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Zažijeme ještě tornáda? „Není to vyloučené, ale bohužel je nedokážeme předpovídat,“ dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi