Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Němci o podnikání v Česku: I Kosovo je na tom lépe

Korupce v Česku, to děsí německé investory...
Korupce v Česku, to děsí německé investory...  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Eva Fraňková, jos, mivrk - 
8. června 2011
06:40

I Kosovo je lepší než Česko. Tvrdí to němečtí manažeři. Kvalitní práce a česká šikovnost? Bývávalo! Národ úplatkářů kolem hory Říp? Bingo! Němečtí manažeři jsou přesvědčeni, že Češi jsou v pobírání úplatků horší než Makedonci, Albánci nebo dokonce obyvatelé kontroverzního Kosova! Co si naopak o podnikání v Německu myslí čeští investoři?

Německé obchodní komory hodnotily celkem čtrnáct postkomunistických zemí. Proč? Zajímalo je hlavně, jak jsou dané země atraktivní pro investování peněz.

Známkování probíhalo jako ve škole. Jak jsme v průzkumu dopadli my? Co se týče kvality veřejných zakázek, Česko by se mělo stydět! Dostalo totiž nejhorší známku 4,2.

Česko se zhoršuje ve všech směrech. Ještě před pěti lety patřilo k východním zemím, které byly politicky nejstabilnější a nejlépe zajišťovaly občanům právní jistotu. Dnes jsme ale v podprůměru a Němci tvrdí: Český pracovní trh se podobá Balkánu, nelze mluvit o vyspělé střední Evropě.

Rapidní zdražení pracovní síly nám škodí

Podle německých manažerů mají dražší řemeslníky a dělníky už jen Maďaři, Slovinci a Chorvati. Šokující je i to, že větší potíže s kvalifikací pracovníků mají německé podniky už jen v Bulharsku.

Zarážející je také fakt, že s investicí v Čechách je nespokojený každý třetí německý investor! Kritika ale nepřichází jen ze strany západních sousedů. Stejně skeptičtí jsou i naši podnikatelé. Podle nich se zhoršuje hlavně kvalita veřejných zakázek, ale i infrastruktura a nedostatek kvalifikované pracovní síly, kterou trh nutně potřebuje.

Co si myslí investoři známí z pořadu Den D o podnikání v Česku a o podnikání v Německu?

Ivan Pilný, vedl po roce 1989 českou pobočku Microsoftu:

Ivan Pilný Ivan Pilný | ČTK

"Korupce, zejména na úrovni státních a veřejných zakázek, už není hrozba, ale pandemie. Ztráta pověsti levné pracovní síly mne nemrzí, ba naopak, bývaly doby, kdy jsme se bez této pověsti snadno obešli, horší je to s kvalitou, chybí řada profesí a kvalita vzdělávání, vzhledem k potřebám praxe rozhodně neroste. O podnikání v Německu si myslím si, že je poměrně standardní, pokud se řídíme pravidly německého nikoli českého trhu."

Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:

920602:gallery:true:true

"Pokud jde o výtky ke korupci a veřejným zakázkám, je zbytečné se vyjadřovat - pouze se odhaluje to, o čem všichni léta víme, jen nám to bylo fuk. Možnosti podnikání v Německu příliš neznám. Věřím, že prostředí tam bude transparentnější. Nedělám si ale iluze, že by české firmy měly stejné šance získat velké veřejné zakázky jako Němci. Ty, jako jinde ve světě, dostávají přednostně místní firmy."

Michael Rostock-Poplar, zakládající partner Venture Investors Corporate Finance

Michael Rostock-Poplar Michael Rostock-Poplar | Reprofoto ČT

"Podívejme se na data:
Kolik německých firem vyhrává státní zakázky v ČR? Mnoho.
Kolik českých firem vyhrává zakázky v Německu? Málo.
Proč? Protože Němci mají zájem o expanzi svého ekonomického lebensraumu ve střední Evropě a zároveň fakticky blokují svoje státní zakázky.
Mně osobně třeba fascinuje společnost Siemens, která do českého zdravotnictví dodává za miliardy korun. České zdravotnictví nepatří mezi nejprůhlednější sektory. Takže názory německých managerů mi připadají patronizující, i když přesné."

Vrcholný představitel Škoda holding a. s. Plzeň, který nechtěl být jmenován:

920645:gallery:true:true

"Korupční prostředí, jako je v Česku, není snad nikde jinde v Evropě. Němci jsou velice důkladní, jako to mají ve své povaze. Někdy možná až příliš. Nicméně kdyby jejich důkladnost byla zavedena v českém podnikatelském prostředí, bylo by to jen dobře."

muaddib ( 11. června 2011 03:39 )

Ti nemohli vidět Kosovo ani na mapě, natožpak že by to mohli vůbec srovnávat...!

sakra ( 8. června 2011 15:54 )

VV trvat mohou, ale nemají šanci.Jsou vlezdozadci a ODS s TOP 09 to dobře vědí, jako celý národ.

oooo. ( 8. června 2011 13:08 )

a s tím podnikáním v Německu už to taky není tak jak píšete,to bylo tak cca před deseti lety, dnes i u gmbh ručíte jako jednatel vším a není tak jednoduché se závazků krachlé firmy vyvázat,pokud nemáte připojištění, dokonce bych řekl, že je to teď po určitých změnách dost tvrdé.

oooo. ( 8. června 2011 13:01 )

to jméno vám krásně sedí, jenže když budete korupci i dál podporovat, je to uzavřený kruh, pak si není nač stěžovat, neb si to utváříme sami a dobrovolně

oooo. ( 8. června 2011 12:57 )

To ano, ale obchodně by to nebylo produktivní, vždy musí být nějaký stát chudší, aby se s ním dalo dobře obchodovat, jinak by trh nefungoval a byly by uzavřené ostrůvky států

Zobrazit celou diskusi