Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trafika pro cvičitele opic! Fejk bere 270 tisíc. Za nic!

Petr Fejk má opravdu dobře placené místo
Petr Fejk má opravdu dobře placené místo  (Autor: Blesk)
Autor: Veronika Pukačová, Kjos - 
7. června 2011
12:06

Je to uměle vytvořená trafika pro cvičitele opic. Těmito slovy okomentoval odborář Jaromír Dušek královský plat ombudsmana Českých drah Petra Fejka (46), který se proslavil jako ředitel pražské zoo. Jeho plat činí 270 tisíc měsíčně. Ještě dostává tučné příspěvky na životní a kapitálové připojištění. A pracovní výsledky? Zatím nula.

Fejk poté, co se vrátil z ročního neúspěšného působení šéfa Českého centra v New Yorku, dostal jako ombudsman za úkol změnit nelichotivý obraz železnic. Zatím však neudělal nic, čím by se mohl chlubit.

„Na konkrétní koncepční změny, pod kterými bych mohl být podepsán, je brzy,“ řekl Fejk Blesku. O penězích, které na drahách bere, mluvit odmítl: „Informace o mém ohodnocení považuji z principu za osobní, nikoli veřejné.“

Výši platu práskl odborářský boss Dušek

V zoo měl přitom bez odměn měsíčně 50 tisíc korun. Blesk získal informace o bezmála třistatisícovém platu drážního ombudsmana nejprve ze zdroje, který si přál zůstat v anonymitě. Při jejich ověřování se obrátil i na odborářského bosse Duška. A ten se rozpovídal.

Jeho plat je 270 tisíc. Ještě ale dostává příspěvek na životní a rizikové kapitálové připojištění. To je měsíčně skoro sto tisíc,“ spočítal. A když ho po více než roce ve funkci vyhodí, čeká na něj »zlatý padák« v podobě 24měsíčního odstupného. Podle Duška jsou to vyhozené peníze. „Je to uměle vytvořená trafika pro cvičitele opic,“ dodal.

Mluvčí drah Joklík sice Duškovy informace částečně zpochybnil, když uvedl, že Fejk není součástí vrcholového managementu, kterého se velkorysé benefity týkají. „Jde o zaměstnance vyššího středního managementu, nikoli top managementu,“ řekl Joklík. Sám Fejk už ale před časem potvrdil, že má manažerskou smlouvu, přičemž podstatnou část jeho příjmu představuje »motivační složka«.

Skutečný ombudsman může závidět

Zatímco plat ombudsmana ČD Petra Fejka je 270 tisíc korun měsíčně a na další balík si přijde na benefit tech, skutečný veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský má mnohem méně. „Jeho hrubý plat před zdaněním a zákonnými odvody je 129 400 Kč,“ uvedl vedoucí kanceláře ombudsmana Filip Glotzman. Kromě toho má Varvařovský nárok ještě na náhrady ve výši asi 30 tisíc a dále na auto, byt a telefon.

zdenek38 ( 10. června 2011 08:49 )

Zatímco mají manageri státních firem statisícové měsíční platy, benefity a příplatky, a dvouroční odstupné, není na dělníka, který by za 15 tisíc hrubého za měsíc uklidil nástupiště. v zimě poklidil sníh, v létě posekal trávu, natřel čekárnu nebo umyl popsané sedačky ve vagonech a uklidil vagon. Nejsou lidi, aby utáhli šroub na kolejích. Jezdime jak v dobytčácích. Je to nehorázné a neuvěřitelné, co si český národ všechno nechá líbit. Dal bych jim dvacet hrubého a basta, ve firmě v Hlinsku děláme na třii směny a jsme za těch 12 hrubého za měsíc rádi, že vůbec máme práci. Ty velké platy managerů v superkancelářích jsou výsměchem pro normální lidi, které je vlastně ze své práce živí.

jarypadlo ( 9. června 2011 14:04 )

hospodaření se státním rozpočtem.Tohle je opravdu FAKE-čti FEJK!

makmark ( 8. června 2011 20:40 )

makmark ( 8. června 2011 20:40 )

tak se nedivme, že ta modrá armáda buz íků v čele ho chce trochu naklonit... až ohnout (pro tužku či bankovku volně ležící na chodbě ČD) )

sakra ( 8. června 2011 16:00 )

Vykopat v čele s Nečasem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi