Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Český voják zahynul v Afghánistánu, podplukovník zraněn

Mise českých vojáků v Afghánistánu je nebezpečná
Mise českých vojáků v Afghánistánu je nebezpečná  (Autor: čtk)
Autor: ap - 
31. května 2011
11:33

V afghánské provincii Wardak zahynul v úterý ráno český rotmistr (1980). Se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník. Další dva vojáci byli zraněni.

K tragické události došlo krátce po deváté hodině tamního času, když při přesunu v rámci plnění operačního úkolu najelo vozidlo IVECO na výbušné zařízení. Rotmistr R.V (1980) utpěl smrtelné zranění.

Pozůstatky budou převezeny do ČR

Další dva příslušníci 2. jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT byli po prvotním ošetření na místě převezeni do nejbližší vojenskou základnu Carwil. Následně byli přepraveni vrtulníkem k dalšímu ošetření na základnu SHANK v provincii Lógar.

Odtud bude rotmistr I.V (1968), který utrpěl vážná zranění po stabilizaci transportován vrtulníkem do vojenské nemocnice v Kábulu, kde se podrobí dalšímu ošetření. Léhké zranění utpěl i podplukovník M.K (1967). Kromě českého rotmistra při incidentu zahynul i afghánský tlumočník.


Rodiny vojáků byly podle Jany Růžičkové z Generálního štánu AČR již vyrozuměny . Náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek vydal rozkaz k zabezpečení převozu raněných vojáků a ostatků zemřelého vojáka do České republiky v nejbližším možném termínu.

rezacek ( 1. června 2011 00:01 )

Žoldáci tam chodí dobrovolně, resp. každý má možnost říci "ne". Nikdo neřekl ani popel proti vojákům, kteří pomáhají při záplavách apod. Ale je mi na blití z profesionálních najatých zabijáků, kteří si hrají na vopáčky v kdejaké prd.eli za naše prachy. Rozumíš?

upex ( 31. května 2011 20:40 )

Omlouvám se za překlep. Má být VYPATLANCŮ, ale ty, kterých se to týká to určitě pochopili.

upex ( 31. května 2011 20:39 )

Přát někomu smrt, uvažujte, než zase něco napíšete. Mise v zahraničí neschvaluju, ale to co tu píšete svědčí o tom, jaký jste debilové. A jen prozajimavost, na mise přispívá Nato, ty vojáci ( dle vás žoldáci) tam nechodí dobrovolně, jak tu vy závistivci mluvíte, protože si myslíte jakej ranec si tam vydělaj. Věřte, že tady si vyděláte víc. A k tomu, že vám to vadí, že jsou placený z vašich daní (kolik jste už zaplatili?) , tak že vám nevadí, když se trošku vyleje řeka, když zaprší a spláchne vám to barak, že právě tyhle vám jdou pomáhat uklízet váš bordel, že pomáhaj od rána do večera, sobota, neděle, nebo svátek a pořád za stejný prachy. To vás nese--??? Fakt jste ubožáci!!! Přečtěte si něco o těch misích, o platech a pak kritizujte. Že je každej hrdina jen na netu, že nejdete držkovat před parlament, to jsou oni, kdo schvaluje mise, kdo tam posílá naše vojáky, tam jsou ty, co jsou placeni z daní a ještě jim je to málo. Je běžte vyházet, ale to máte všichni v kalhotech. Ubožáci!!!

karkulka_z_lesa ( 31. května 2011 18:43 )

k tomu se nedá nic dodat

rezacek ( 31. května 2011 16:26 )

Musel vědět, kam leze a muselo mu to stát za to. Líto mi ho není. Měl sedět na řiti doma a mohl být naživu.

Zobrazit celou diskusi