Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrtící nákaza se šíří: Po okurkách i holandská zelenina

Autor: ida, efr, jip, růž, ČTK, Kbali - 
28. května 2011
07:35

Jak se vyhnout Německo je v šoku. Zákeřná bakterie EHEC, vyvolávající krvavé průjmy a ledvinové kolapsy, už má na kontě pět mrtvých a víc než tisíc nakažených v celé Evropě. Lidé mají strach kupovat zeleninu a německé obchody hlásí velký pokles tržeb. Lidé, kteří si bez zeleniny jídelníček nedokážou představit, teď pátrají po původu okurek a rajčat. Češi jsou v klidu. Je ale jen otázkou času, kdy se nákaza objeví i u nás.

Odborníci už potvrdili, že nákaza pochází ze španělských okurek. Nově se ale našel zdroj nákazy i v holandské zelenině. Přitom právě k nám se dováží téměř výhradně okurky ze Španělska a velké procento rajčat zase pro změnu pochází z Holandska.

Španělé, ale ostře protestují a tvrdí, že okurky se určitě kontaminovaly jinde. „Máme informaci od zákazníka, že jedna bedna s okurkami při překládce v Hamburku spadla na zem a tam se mohla kontaminovat. Zaměstnanci ji sebrali a tak se okurky dostaly na pulty obchodů,“ tvrdí zástupce španělské firmy, která okurky dováží, Javier Lopez.

Řetězce stahují zboží z prodeje

Češi se prý ale bát nemusí. Mluvčí velkých řetězců tvrdí, že pečlivě sledují situaci a v případě nebezpečí jsou okamžitě připraveni zeleninu stáhnout. „Když jsme se dozvěděli, že zdrojem nákazy by mohly být španělské okurky, preventivně jsme je stáhli z prodeje,“ řekl Michael Šperl z Kauflandu.

Také Tesco preventivně pozastavilo objednávky okurek ze Španělska. „Jen málo okurek odebíráme ze Španělska. Situaci sledujeme a pokud se změní, podnikneme nezbytné kroky, abychom informovali a ochránili naše zákazníky,“ řekl mediální zástupce společnosti Radek Maršík. Během čtvrtka stáhl veškeré španělské okurky z prodeje řetězec Penny a prodávají jen okurky dovážené z Rumunska.

Kupujte raději domácí zeleninu

Hygienici mají podezření, že nakažená španělská zelenina byla hnojená močůvkou, ve které byly bakterie. V Česku se to ale prý stát nemůže. „Naše zelenina se rozhodně močůvkou nehnojí a její konzumace je bezpečná,“ říká Jaroslav Zeman, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Milovníci salátových okurek by tak měli sáhnout po české produkci. „Bohužel nejsme schopni z našich skleníků zásobovat celý český trh,“ lituje Zeman. Jak ale jíst zdravě a vyhnout se nákaze?

Podle Zemana je to jednoduché: „Ptejte se po české zelenině. Teď právě jsou na trhu české ředkvičky, kedlubny, salát, zelí a kapusta. Brzy bude i květák,“ vysvětluje. Na česká rajčata si ale ještě pár týdnů počkáme.

Anketa: Bojíte se bakterie EHEC, která se rychle šíří?

Marie Balorová (80) Praha:

Anketa Anketa | scom

"Zeleniny se vzdávat nemusíte. Jen je ale před jídlem nutné ji pořádně umýt. Bezpečná je konzumace zeleniny od českýchokojující. Dodržuju ale hygienu, pořádně oplachuju hlavně rajčata. Okurky mám doma nakoupené už týden, ale asi je raději vyhodím. Včera jsem měla lehčí střevní potíže, tak jsem měla trochu strach, že by mohlo jít o bakterii.“

 

 

Martin Karásek (21) Praha:

Anketa Anketa | scom
„Hamburgerové bakterie se nebojím, protože syrové maso vůbec nejím, a že bych se nakazil z vařeného masa, to strach nemám. Překvapilo mě ale, že se můžu nakazit i z okurek. Zeleninu proto teď pořádně umývám, to je základ.“

 

 

 

Denisa Němečková (22) Pardubice:

„Případ

Anketa Anketa | scom
šíření bakterie EHEC sleduji pravidelně. Zatím se jí ale nebojím, přece jen se v Čechách ještě neobjevila. Když ale nakupuji, tak se dívám, z jaké země zelenina pochází a vybírám si raději tu domácí. Jistota je jistota.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kvebra ( 30. května 2011 22:17 )

zemedelci u nas dotavaji dotace 6tis. za hektar, takze si ve velkem pronajimaji pole, kam pak nasadi to co nejvic sype a je s tim nejmene prace - repka... ti co v tom umi chodit jou pekne v zite.. neznam ale ani jednoho, ktery by se otravoval pestovanim zeleniny, je to pracne takze reci o likvidaci zemedelcu je totalni blbost

gogo ( 29. května 2011 22:00 )

Přesně tak ....

gogo ( 29. května 2011 22:00 )

České zemědělství je pomalu ale jistě likvidováno našimi "moudrými" politiky aby si západ mohl na nás mastit kapsy... A tak se děje. Jsme zaplavováni zeleninou, kterou bychom dokázali vyrobit kvalitnější i levnější. Škoda slov...

anasyi ( 29. května 2011 16:00 )

divenka,uz si nekdy zazila rumuny v nejake akci?Ja ano.A nehlede na to,oni dokazou jit i hodne pod cenu v cem koliv,aby se nekam dostali.Takze,pokud dokazi vypestovat okurky z prodejni cenou k odberateli od dodavatele za kg 0,12 centimu (priklad),spanele za kg 0,45 centimu uz sama muzes videt ten rozdil,kdy odberatel vidi moznosti vydelku penez,zdravi lidi je mu u zadele.Zazila jsem jednu obchodni transakci,kdy xx pestovane v jj bylo prodavano v prepravnich krabicich made in yy.Ja jenom porad cekam,kdy Nemci verejne dolozi vystupni certifikat s kauzuli dne kontroly.Ted jsem se divala na zpravy,ty dve farmy jsou zavreny az dokonce vysetrovani,ale pokud se prokaze nevinna,vse jde na vrub Nemcum.

anasyi ( 29. května 2011 15:46 )

divenka,kdo se nejvice tlaci na trh EU,je Rumunsko....

Zobrazit celou diskusi