Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Žhář zapálil stáj, chovatelé se zhroutili

Autor: sč, mivrk, ČTK - 
2. dubna 2011
18:53

AKTUALIZUJEME: Čtyři sportovní koně v sobotu nad ránem uhořeli ve stáji v Hulíně na Kroměřížsku. Další tři se podařilo jednomu z majitelů z plamenů zachránit, z nichž jeden je popálen a zraněn. Pro chovatele je to obrovská tragedie a zhroutili se. Byl k nim přivolán psycholog. Policie navíc zjistila, že stavbu někdo zapálil úmyslně.

Oheň vznikl v rozsáhlé stodole uvnitř se stájemi po třetí hodině ráno. Škoda byla předběžně odhadnuta na dva miliony. „Majitel zpozoroval oheň, když již hořela značná část objektu a snažil se ustájené koně zachránit. Prostředí bylo již nebezpečné, podařilo se mu otevřít jen několik stájí. Z ohně pomohl ven třem koním,“ sdělil mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Na místo se sjelo šest jednotek.

Vyloučen není úmysl

Hořelo na ploše asi 30 x 40 metrů. K požáru hasiči vyjeli zhruba ve 03:20. Po příjezdu zjistili, že požár je rozsáhlý, a proto na místo kromě profesionálních hasičů vyrazily i dobrovolné jednotky z okolí. Plameny dosahovaly výšky až 15 metrů. Hasičům se podařilo požár lokalizovat asi po 70 minutách. Na jedné straně objektu se hasičům podařilo uhasit uskladněné seno v přístavcích, na druhé straně zase zabránit rozšíření požáru přes střechy do sousedních objektů.

„Oheň narušil objekt i jednotlivé konstrukce stavby. Hrozilo zřícení, a to včetně boční a štítové stěny. V 5.30 nalezli hasiči mrtvé koně. Dlouholetí chovatelé se zhroutili,“ dodal Mitáček. Velitel zásahu nechal na místo povolat psycholožku hasičů a členy psychosociálního intervenčního týmu, aby společně poskytli pomoc zdrceným rodinám. Část stavebních prvků museli hasiči strhnout. Již během dopoledne hasiči vyklidili místa s uskladněným a zničeným senem.

Policie pátrá po žháři, hasiči pomáhají chovatelům

 

Stáje tříčlenné rodiny zapálil s největší pravděpodobností žhář! „Pes označil místo, kde by se mohly nacházet těkavé látky. Odebrány byly dva vzorky na expertízu. Případem se již zabývá kriminálka,“ vyjádřila se mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

Vyhořelý objekt je nyní velmi nebezpečný, hrozí zřícením a majitelé musejí čekat na vyjádření statika. „Hasiči se ale dohodli, že chovatelům pomohou. Stěny podepřeli a uhořelé koně vytáhli v podvečer ven ze stodoly pomocí jeřábu, aby je bylo možné odvézt do kafilerie,“ sdělil Mitáček.

„To jsou lidi, kteří si vše tvrdě vydřeli prací a koně jsou pro ně všechno. Jestli jim to někdo zapálil, tak  to udělalo to největší hovado. Budou potřebovat pomoc. Každá koruna jim bude dobrá,“ konstatoval místní člověk, který rodinu zná.

hannec ( 3. dubna 2011 23:02 )

Jak zde uz jednou napsal/a uvatel/ka mitajka26, tak clovek, ktery se odvazi roct neco takoveho, jako, ze si majitele teto staje zapalili vlastni staj sami, by zaslouzili poradne s prominutim po tlame. Ja ty lidi znam uz nekolik let a sama jsem do teto staje pred lety dochazela a zacinala jsem tam u koni a znam je natolik dobre, ze mohu rict, ze tuto praci delaji opravdu s velikou laskou a vim, ze pro ne kone vzdy byli vsim a ze by jim nikdy neublizili.Dnes sama ted vlastnim kone a za veskere sve zkusenosti mohu vdecit pouze jim, oni me naucili vsemu, co dnes delam.A proto bych nejradsi toho, kdo jim tohle udelal nejradsi, kdybych mohla udelala to same, co tem dotycny udelam tem nebohym a nevinnym konikum a take a to jak tim ublizil jejich majitelum.Kun je usslechtile zvire a tohle si nezaslouzi, jak se rika uz dloha staleti, diky pomoci koni jsme mi lide zvitezili ve spoute valek. A jestli si nekdo mysli, ze kdyz je mi kun milejsi nez clovek, ze je hrich, tak omyl, neni to vubec zadny hrich, kun je mi milejsi, nez clovek, protoze kun mi zustal v bouri verny, clovek ani ve vetru.Takze tomu, kdo dokazal tohle udelat preju, at ho za to dostihne ten nejhorsi trest, jak se rika, na kazdou svini se vari voda.

sakra ( 3. dubna 2011 18:34 )

Najít, polít benzinem a zapálit. Nic jiného si takový "člověk" nezaslouží! Koně za nic nemohou.

mitajka26 ( 3. dubna 2011 17:27 )

Vy co tady píšete ty nechuťárny že si to snad zapálily se styďte,oni ty koně milujou nadevšecko je to naše rodina a nikdo by nic takového z nich neudělal.než začne psat takový obludária radši se zamyslete.je to od Vás sprosté a nechutné

issa ( 2. dubna 2011 21:22 )

souhlasím s vamy člověk kterej podpálí staj by si zasloužil pořádnou nakladačku na tohle měla pěkné tresty inkvizice(občas bych se v připadě takovejch co ublíží nevinejm zviřatům, nebo dětem přiklonila k trestum ze středověku). Majitelů je mi hrozně líto vím co je to starat se xlet o koně a pak o něj během chvilky přijít.

limak007 ( 2. dubna 2011 21:11 )

Bylo by hezké, kdybyste měla pravdu.

Zobrazit celou diskusi