Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sazka zbankrotovala, soud vyhlásil úpadek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
29. března 2011
10:35

Sazka je v úpadku, prohlásil soud. Firmu bude řídit insolvenční správce Josef Cupka. Městský soud v Praze rozhodl o svolání schůze věřitelů na 26. května. Způsob řešení úpadku soud nestanovil.

Městský soud v Praze na loterijní firmu vyhlásil úpadek, tím se situace kolem Sazky dostala do další fáze. Věřitelé mají do 30 dnů na to, aby se přihlásili o své peníze. Pokud lhůtu nestihnou, nebudou mít nárok později pohledávky vymáhat. Podle soudu dosud svá pohledávky přihlásilo přibližně 20 věřitelů.

Sazka je v insolvenčním řízení od ledna a podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po splatnosti.

Přezkumné jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek soud stanovil na 26. května, poté se se bude konat schůze věřitelů. Ti mají rozhodnout o tom, zda bude ve funkci pokračovat prozatímní věřitelský výbor i dosvadní insolvenční správce a především mají rozhodnout o způsobu řešení úpadku.

V případě právnické osoby připadají v úvahu dvě možnosti řešení po vyhlášení úpadku - konkurz nebo reorganizace. Konkurs by nejspíše znamenal konec Sazky jako takové, je při něm totiž zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě Sazky se ale hovoří spíše o možnosti, že soud povolí reorganizaci firmy.

Soud uložil insolvenčnímu správci, aby mu nejpozději do 10.května předložil seznam přihlášených pohledávek tak, aby jej insolvenční soud mohl zveřejnit nejpozději 15 dnů přede dnem přezkumného jednání.

Insolvenční návrh na Sazku jako první podal 17. ledna Radovan Vítek (nedávno své pohledávky postoupil skupině PPF), 4. března pak s vlastním návrhem přišla společnost KKCG Structured Finance podnikatele Karla Komárka. Poté 21. března podal na Sazku insolvenční návrh i místopředseda představenstva Roman Ječmínek a v pátek se připojil generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák.

siroky11 ( 29. března 2011 12:17 )

Přesně tato slova by se hodila i na náš stát Kocourkov. Ti gauneři také dělají vše pro to, aby tento stát zlikvidovali. Je to už jen otázka času, kdy veškerou moc ve státě převezmou opět lidé a ti gauneři zlodějský skončí "přinejmenším" v kriminále.

olesja ( 29. března 2011 12:16 )

kvůli těm co nikdy nesázeli. Hanba jim.

asdarel ( 29. března 2011 11:52 )

http://hodina.blog.idnes.cz/c/184261/Konec-Sazky-konec-falesnych-nadeji.html

divenka ( 29. března 2011 11:40 )

ono už nic jiného nezbývá... Ještě České dráhy, Česká pošta, Energetika, ale tam už je to do 50% státu... No a pak ještě prodat budovu Parlametnu, Senátu, Hradčany, Karlštejn, korunovační klenoty a státnípoklad ve zlatě... teda jestli ho ještě ČR vlastní....

cid2000 ( 29. března 2011 11:34 )

Je to klasický případ jak zlikvidovat Sazku, která desítky let vydělávala.Vedení Sazky a celá její slavná dozorčí rada pomalu,ale jistě dělala chybu za chybou aby se potopila.Nikdo si ovšem nezapoměl vyplácet různé velké výplaty,odstupné,prémie,bonusy za hospodaření atd.Směšné.Tito pánové nedokážou řídit dýky svým schopnostem ani firmu o třech lidech.harají si na velké managery, ale jsou to jen normální tuneláři a mafiáni.Toto souščasné vedení Sazky úmyslně dělalo finanční chybu za chybou jen aby připravila půdu pro někoho jiného.Buď to posloužilo konkurenci, že Sazka opustí a uvolní prostor v sázení a v jiných aktivitách nebo to posloužilo novému budoucímu majiteli, který ji odkoupí za pár babek znehodnocenou a ještě mu poděkujeme.Sazka měla skoro monopol celé roky.A, když má někdo monopol tak nemůže selským rozumem prodělat.Navíc jej podporoval stát v určitých rozhodnutích.A , když má někdo v ruce takové trumfy/esa a za zády stát a přesto prodělá obchodně- finančně tak obrovské peníze.......tak to je buď úmyslně nebo totální,ale totální do nebe volající neschopností vedení a dozorčí rady celé ty roky!!!Spíše to, ale je úmyslné znehodnocení Sazky na ,kterém se muselo už nějaký ten rok pracovat a legálně dle zákona zbankrotovat aby to nemohl nikdo právně napadnout.Jak se říká: díra do trupu lodi se dělala celé roky úmyslně zevnitř.Klasický tunel.Ostuda a neschopnost státu a dozorčích orgánů !!!

Zobrazit celou diskusi