Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obyčejná plomba za 500 Kč, navrhuje Heger

Nechcete platit za plomby? Musíte ke klasickému zubnímu lékaři. Na stomatologicko-estetické klinice zaplatíte i za tmavou plombu.
Nechcete platit za plomby? Musíte ke klasickému zubnímu lékaři. Na stomatologicko-estetické klinice zaplatíte i za tmavou plombu.  (Autor: Scom)
Autor: Jitka Pekařová, Eva Fraňková, evakk - 
26. března 2011
12:44

Vyšší platy lékařů a změna sazby DPH v příštím roce nabouraly rozpočet ministerstva zdravotnictví. To teď hledá způsob, jak díru zalepit. Ministr zdravotnictví Leoš Heger přišel s tím, že bude méně necitlivé oškubat pacienty na plombách než na regulačních poplatcích. Takzvaná amalgámová plomba, která byla dosud hrazena z veřejného pojištění, by stála 500 korun! Jenže někde je to běžná praxe už teď…

Většina zubařů vám dnes dá na výběr mezi plombou tmavou (amalgámovou) a plombou fotokompozitní (bílou). Málokdo ale ví, že není amalgámová jako amalgámová. Klasická, takzvaná základní amalgámová plomba, se míchá ručně v ordinaci. Novější a prý i kvalitnější dózované amalgámové plomby jsou dodávány už namíchané v kapslích. Na první pohled rozdíl nepoznáte. V peněžence ano.

„Ošetření základní amalgámovou plombou je plně hrazeno pojišťovnou, pokud má lékař s pojišťovnou pacienta smlouvu uzavřenou,“ říká mluvčí pojišťovny Média Jaroslav Svozil.

Pacient musí mít možnost výběru

Kvalitnější amalgámové výplně ale ze zdravotního pojištění hrazeny nejsou. „To znamená, že tyto plomby si hradí plně sám pacient,“ říká Hana Kadečková z Pojišťovny ministerstva vnitra. Cena takové plomby je přitom 400 až 500 Kč a musíte dostat potvrzení o zaplacení. Ani když se nevyznáte v záludnostech amalgámu, měli byste mít možnost si vybrat. „Zubní lékař musí pacientovi vždy nabídnout amalgámovou plombu, která je plně hrazena pojišťovnou,“ řekl Blesku.cz Pavel Chrz, prezident České stomatologické komory. Až když si přejete kvalitnější plombu, může vám zubař nabídnout tu, která není hrazená pojišťovnou.

Braňte se a stěžujte si

Pokud na vás zubař »vybafne « cenu až po zaplombování zubu, měli byste si stěžovat. „Jde o neetické jednání. Pacient musí být se způsobem ošetření a úhradou seznámen vždy před započetím práce. Se stížností na jednání nebo výsledek práce zubního lékaře se mohou pacienti obracet na Českou stomatologickou komoru,“ radí šéf stomatologů Chrz.

Na druhou stranu ale zubaři Hegerův návrh vítají. Po vyřazení výplní z veřejného zdravotního pojištění volají už delší dobu. Tvrdí totiž, že skutečná hodnota plomby je 400 korun, ale zdravotní pojišťovna jim hradí jen 220 korun. Rozdíl prý zubaři doplácejí ze svého. Návrhem ministra zdravotnictví ale nejsou nadšeni koaliční partneři.

Jakou plombu si můžete vybrat

Amalgámová plomba – základní (tmavá)

Výhody: má dlouhou životnost, je odolná a tvrdá

Nevýhody: je neestetická, je ručně míchaná v ordinaci (hrudkovitá)

Cena pro pacienta: 0 Kč

Amalgámová plomba – dózovaná (tmavá)

Výhody: má dlouhou životnost, je odolná a tvrdá, amalgám je dózovaný (v kapslích), méně tmavý

Nevýhody: je neestetická, hradíte si ji sami

Cena pro pacienta: 400 – 1200 Kč

Fotokompozitní plomba (bílá)

Výhody: je estetická i pro opravu předních zubů, lze s ní nahradit až 2/3 zubu

Nevýhody: kratší životnost, častěji se drolí, může se pod ní udělat další kaz, vysoká cena

Cena pro pacienta: 600 – 1300 Kč

Blesk.cz se ptal v ordinacích na ceny výplní

1. Stomatologická ordinace Diente, Brno, Amalgámová plomba od 400 Kč.

2. Zubní ordinace, Jiří Kadeřábek, Praha, Amalgámová plomba 400 – 800 Kč.

3. Praktický zubní lékař Karel Fišer Sušice, Amalgámová plomba od 572 Kč.

4. Zubní ordinace, Martin Kittler, Liberec, Bílá plomba od 1000 Kč. S amalgámem nepracuje, bílé plomby jsou prý estetické a kvalitnější.

5. Zubní ordinace, Marie Krejčiříková Uherské Hradiště, Pracuje jen s amalgámem, který platí pojišťovna. O placený nemají její pacienti zájem.

6. Zubní lékař, MUDr. Misíková, Mladá Boleslav, Pracuje jen s amalgámem plně hrazeným zdravotní pojišťovnou.

7. 100matologie, Moravská Ostrava, Amalgamová plomba je zdarma, pojišťovna ji plně hradí.

8. OlzaDent, Český Těšín, Amalgamová plomba 410 Kč, tříplošková (kvalitní) 617 Kč.

9. Odborný zubní lékař Libuše Stehlíková, Znojmo, Používá míchaný i kapslový amalgám, ale zatím pacienti u ní nehradí ani jeden.

Výzva Blesku

Nezeptal se vás zubař před zákrokem, jestli chcete tmavou plombu zdarma nebo kvalitnější plombu za poplatek? Setkali jste se s tím, že vás zubař ošetřil, neupozornil na platbu, a pak chtěl teprve peníze? Máte-li podobné zkušenosti, napište nám na tip@blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

advokat2010 ( 29. března 2011 12:52 )

Tak platit to budeme všichni... ale pozitivum těchto debat vidím já jinde.. Minimálně si porovnáme svoje "třídní" pohledy na svět a třeba nalezneme alespoň trochu porozumění jeden pro druhého. A to je zajímavé. Nemyslíte ? Shody asi nedosáhneme, ale už jen to, že spolu diskutujeme je pozitivní. Před pár desítkami let jste vy (proletariát) nás (svoje živitele a chlebodárce-kapitalisty) věšeli na lampy a my (kapitalisti) do vás (proletářů) stříleli, takhle je to určitě lepší. Ne ? ;-)

susanah ( 29. března 2011 11:30 )

Já už na něj kašlu. Ať si modrý tupec maká od nevidím do nevidím a platí si předražený život. Každý svého štěstí strůjcem.

kendex ( 28. března 2011 17:14 )

Už zase blábolí advokát2010 zde v této diskuzi. Přeji všem pevné nervy.

advokat2010 ( 28. března 2011 02:08 )

ne, tak to není, ale vítám ten mírnější tón. jistěže všichni na to nemají, ale pokud chtějí svoji situaci změnit, pak skutečně musí přemýšlet, jak vydělat víc peněz na úkor svého pohodlí - není jiné cesty. sebe jsem použil jen jako příklad, že je to možné - jsem z relativně chudé rodiny - nepodědil jsem žádné obchodní "impérium", jako někteří. jalové řeči a nadávky na vládu nikam nepovedou. je krize a kdyby vládli socialisti řešili by to jedině na úkor státního dluhu nebo okradením bohatých - ti by však přestali makat po ztrátou motivace a tím by bylo víc nezaměstnaných a spirála by se roztočila..., ten dluh by sice nikoho teď nebolel, ale založil by obrovský problém pro budoucí generace. teď platíme dluhy za minulost. věřím že řada lidí je v obtížně řešitelné situaci a sleduji to z první řady - není jim pomoci, pokud si nepomohou sami a bude to ještě mnohem horší po deregulaci nájmu ve velkýh městech za 2 roky, ale to opět nevyřeší vláda, to není otázka pár miliard, které támhle někde možná utíkají a vždy utíkat budou. musí se změnit přístup lidí k vlastnímu životu. největší úniky z rozpočtu jsou většinou neoprávněně vyplácené soc dávky lidem, kteří na černo pracují za kešku nebo sice nepracují ale nic jim v tom kromě vlastní pohodlnosti nebrání. toto je začátek "velkého třesku" bude podstatně dráž, jelikož jinak to nejde. věřím, že časem se sníží i povinné platby do systému tak jak budou klesat jeho náklady, a to je zřejmě cíl těchto změn - více odpovědnosti v rukách lidí samtných - méně státní ingerence. jednoduché okamžité řešení pro lidi ve špatné situaci neexistuje. ale nadáváním na vládu a bohaté lidi, kteří jim dávají práci není na místě, je třeba popřemýšlet o možnostech každého jednoho člověka, jak zvýšit svoje příjmové možnosti. není to snadné. jiná cesta není.

advokat2010 ( 28. března 2011 01:42 )

rukama makaji i zubaři a zlatníci a vlastně i já. já netvrdím, že to mají dělat všichni, ale jen ti, co nadávají na svoji situaci a ptají se jak to řešit..., někomu to třeba nevadí. špatnou situací některých.. není vinna vláda, ale ti nespokojenci sami. sami rozhodli a denně rozhodují svůj život. čekat, že se o tebe nějaká vláda postará je bláhové. ano někdo musí dělat všechnu práci, ale její hodnotu určuje trh práce a né vláda. vláda nijak nemůže ovlivnit fakt, že pokladní má superhrubou třeba 14 000 měs. a nic s tím neudělá. jasněže z takové mzdy nejde živit rodinu... ani není k tomu určena... ale pro jednu skromnou osobu na svobodárně asi stačit bude. A to je i odpověď na tvoje otázky. Prostě rodinu v pěkném bytě může mít jen ten kdo na to má peníze - není zodpovědné poříídit si rodinu, drahý nájem, nízkopříjmového manžela a pak plakat. to je logické - před érou komunistické diktatury by si to nikdo nelajznul - komunisti nastolili situaci, která není přirozená a teď se to pomalu vrací do normálu a způsobuje to tyhle šoky. Rovnostářská společnost není správná - komunismus ekonomicky zkrachoval. Vždy budou chudí lidé a ti budou vždy nespokojení, to je taky přirozené. A vždy budou vinu za svoji chudobu hledat všude jinde, jen ne u sebe, ale tam podle mého názoru, je ten problém. časem si idé zvyknou být více zodpovědní a přemýšlet s kým, kde a kdy založí rodinu a mohou-li si to vůbec dovolit. je taky možné, že chudí lidé vyklidí města a přestěhují se do vesnic, kde je život levnější, budou pěstovat vlastní zeleninu, ovoce a zvířata. co vyčítám této době je, že k těmto změnám a narovnání socialistických deformací nedošlo už před 20 lety, dnes by to už bylo jiné a stabilní... nestabilita a nedostatek jistoty (neustálé změny) brání plánování... největší šok bude deregulace nájmů velkých měst k 1.1.2013, to bude velmi brutální sociální změna. A všichni budou překvapeni, byt to ví 3 roky dopředu a mhou se zařídit-přestěhovat jinam.

Zobrazit celou diskusi